Kaupallinen yhteistyö: Pepsodent
Katsokaapas tässä on Karamelli-Kalle. Kuinka ahne olikaan Kalle makealle.
Eipä paljon helissyt Kallen säästöpankki. Kalle markankin jos sai, namuja hän hankki.
Kalle jäätelöä söi, lakritsia ahmi. Aina äidin kaapista sokeria kahmi.
Tokko edes hampaitaan illoin pestä muisti? Nekku suussa, luulisin, peiton alle luisti.
Mutta nähkää, nytpäs on Kallen naama nolo, sillä poskihampaassa kipeä on kolo.
Tässä lääkäriltä hän apua nyt anoo. Nöyränä hän kuuntelee, lääkäri kun sanoo:
”Jäätelö ja lakritsi, nekku, karamelli, niillä älä hyvä mies itseäsi lelli.
Vihamiestä ilkeää hampailla on monta. Suussasi ne tekevät pahaa mahdotonta.
Katso Pekkaa, Mattia, Kirstiä ja Marjaa. Ahkerasti käyttävät kaikki hammasharjaa.
Enpä heiltä hampaita paikkaa enkä poista. Eikös niinkuin helmet vain koko rivi loista?”
Karamelli-Kalle, kirjoittaja: Aale Tynni, Aarteiden kirja, 1956
Tämä runo on mulle lapsuudesta niin tuttu, että osaan sen ulkoa. Perinne on siirtynyt eteenpäin ja luen sitä omille lapsilleni usein iltasatuna. Viimeksi eilen Linnea pyysi sängyssä Karamelli-Kallea ja hihiteltiin sille hammaspesun jälkeen. Kalle kun ei ollut mikään loistava esimerkki. Olen muuten lukenut runon Youtube-videolla vuosia sitten ja tuo nolohko video löytyy täältä->.
Hammaspesut meillä suoritetaan kahdesti päivässä kuten kuuluukin ja onneksi meidän lasten kohdalla asia sujuu melkoisen hyvin. Elieliä eli vanhinta saa eniten muistutella mutta keskimmäinen eli Linnea on toista maata. Hän on todella innokas hampaidenpesijä eikä suostuisi jättämään sitä välistä mistään hinnasta. Hammaspeikot kuulema tulevat muuten! Peikkopuheella ei todellakaan tarvitse pelotella, enkä tiedä mistä niin kova hammaspeikkopelko on tullut sillä ei olla kotona käytetty pelottelua vaan kannustetaan omalla esimerkillä. Muuten hampaiden terveyttä hoidetaan pitämällä ruoka-ajat säännöllisinä, xylitol-pastilleilla ja esimerkiksi sillä ettei meillä ole lapset vielä koskaan juoneet virvoitusjuomia, ei edes koululainen.
Perheen pienin eli Amos katsoo vierestä kun isommat harjaavat ja haluaa aina harjan omaan käteen. Siinä tarvitsee pientä houkuttelua että äiti saa pestä ensin ja sitten vasta itse. Isompienkin hammaspesutulos tarkistetaan vielä vanhempien toimesta ja autetaan ja ohjataan pesussa.
Kun rakennettiin talo niin ajattelin, että kaikki hammaspesut suoritetaan isommassa kylpyhuoneessa yläkerrassa mutta käytännön kannalta se ei ole onnistunut. Etenkin aamuisin tulee pyyhällettyä alakertaan ja sitten pitääkin käydä hakemassa harjat ja tahnat yläkerrasta. Sitten kun ne jäävät alas joku kaipaa niitä yläkerrassa! Siksi olinkin erityisen iloinen kun saatiin kamppiksen myötä omat pesuvehkeet ja tahnat molempiin kylppäreihin. Tässä taloudessa kun on vielä niin monenikäisten hammastahnojakin käytössä: maitohampaille Pepsodent Kids, koululaiselle Pepsodent Junior ja aikuisille Pepsodent Super Fluor tahna tai jonkun muun makuinen fluorihammashna. Nykyään pääsäntöisesti tulee pestyä aamuisin hampaat alakerrassa ja illalla yläkerrassa ennen nukkumaanmenoa.
20.3 vietettiin suunhoidon päivää jonka on lanseerannut maailman hammaslääkärijärjestö FDI. Pepsodent on yksi tapahtuman sponsoreista ja haluaa kannustaa lapsiperheitä ottamaan hammaspesun kiinteäksi osaksi arkea. Pepsodentin pääviesti on, että hampaat tulisi harjata aamuin illoin pehmeällä hammasharjalla, fluorihammastahnaa käyttäen vähintään 2 minuuttia kerralla. WHO:n koululaistutkimuksen mukaan vain alle puolet suomalaislapsista tekee niin. Surullista on myös että suomalaislasten hammasterveys on Pohjoismaiden heikointa. Tämä on meidän vanhempien vastuulla ja siinä saadaan porukalla tsempata! Esimerkiksi tuo kahden minuutin aika se missä minäkin voisin olla tarkempi.
Kannustuksen tueksi on lanseerattu sivusto: 2 x Päivässä jossa löytyy tietoa suunhoidon päivästä, hampaiden harjausvinkkejä sekä kilpailu jonka palkintona on mm. Linnanmäki-rannekkeita (max. 5 ranneketta per palkinto) sekä vuoden suunhoidon tuotteet koko perheelle. Käykäähän tutustumassa ja osallistumassa kisaan.
Miten teillä sujuu hammaspesut lapsiperheessä? Kaksi minuuttia kiltisti aamuin illoin. Meneekö haasteelliseksi vai sujuuko kuin unelma? Eikö niin, että laitetaan nyt hammasharjat heilumaan ja parannetaan paikkaamme hammasterveydenhoitotuloksissa? Kyllä me pystytään siihen.
11 vastausta aiheeseen “Hammasharjat heilumaan”
Meillä kohta 5vuotiaan hampaat pesee vielä aikuinen, tämä on hammashoitaja mummulta opittu tapa (ja käsittääkseni suositus). Tyttö sai joululahjaksi soivan sähköhammasharjan, niin sillä se 2min menee helposti, harja alka laulamaan ku on valmista. Itellä on huonot, reikäset hampaat niin koitan varjella tytön hampaita.
Todella oiva lahjaidea 🙂
Tätä aihetta ei kyllä voi liikaa korostaa! Mulla on itselläni ihan hirveän huonot ja reikäiset hampaat, kuulemma johtuu siitä, ettei kiillettä ole kovinkaan kehuttavasti (tiedä sitten, mistä se johtuu). Lapsena pääsi aika helposti luistamaan hampaiden harjauksesta ja jostain syystä se oli minusta ja pikkuveljestä suunnilleen maailman inhottavinta hommaa. Oon joskus pohdiskellut, että miten sitä sitten osaisi omille lapsilleen aikanaan olla hyvänä esimerkkinä ja saada ne näkemään hampaiden pesu vähemmän inhottavana hommana.
Sähköhammasharjaa kovasti suositellaan ja ite oon siitä tykännyt myös, se ilmoittelee puolen minuutin välein, että nyt olisi syytä siirtyä seuraavaan neljännekseen ja kahden minuutin kohdalla surraa vähän pidempään merkiksi siitä, että aika tuli täyteen. Tulee keskityttyä hampaiden harjaukseen ihan toisella tavalla.
Me saatiin häälahjaksi sähköhammasharja mutta mulla unohtuu se kausittain kaappiin ja siirryn perinteiseen. En vaan tykkää niin paljon vaikka tiedän et ois hyväksi. Siinä on kuitenkin myös tuo kello&äänimerkkisysteemi 🙂
Sähköhammasharjalla mennään meilläkin. Isä tuntuu luistavan omalla lastenhampaidenpesuvuorolla (jäi kiinni noin 10 sekunnin pesusta), mutta yritän opettaa lapsille pesun tärkeyttä. Soiva sähköhammasharja on siihen oiva, se soi 1 ja 2 minuutin päästä ja mä hoidan yleensä toisen minuutin ja lapset saa itse pestä sen toisen. Kavereiden samanikäisillä lapsilla yhdellä sun toisella tuntuu olevan jo reikiä(!) joten olen tosi tarkka nöissä asioissa. Ja keittiön pöydällä on xylitol-pastillipurkki josta pitää joka aterian jälkeen ottaa pastilli (ei ne tietenkään aina muista). Nuorimmaisen hampaita on vaikea pestä kireän huulijänteen vuoksi, mutta kyllä se siitä kunhan ne hampaat sieltä vähän kasvaa lisää:) ei ole helppoa tämäkään, lapset yrittää luistaa siitä aina…en tiedä mikseivät tykkää.
Loistavaa Iiris! Hyvältä kuulostaa siellä 🙂
Alan opiskelijana meillä ei harjauskertoja jätetä väliin ja virvoitusjuomia meilläkään ei ole vielä edes maisteltu.
Pojat yleensäkin tykkää sähköhammasharjasta ja sillä saa suuniin putsattua paljon tehokkaammin. Harkitkaa sellaisen hankkimista joskus!
Oral B harjan mukana on bluetoothilla toimiva kello johon tulee hymynaama kun 2 minsaa on tullut täyteen. Lapsi tykkää ?
Lohdutukseksi voin sanoa, että suomalaislasten hampaat ovat hyvällä mallilla verrattuna maahanmuuttajalapsiin. Siinä onkin iso työmaa!
Mukavaa pääsiäistä perheellesi!
Meillä on kans pari sähköhammasharjaa. Aikuisilla on yksi (on tosin vähässä käytössä) ja sitten on yksi Cars ja yksi Disney Princess teemainen 🙂 Osaatko sanoa minkäikäiselle suositellaan sähköhammasharjaa päivittäiseen käyttöön? Luin toisesta blogista (Isyyspakkaus) tästä kommentteja ja siellä oli mainittu et ei ihan pienille hampaille, oliko jopa et rautahampaille vasta.
Me käytetään kausittain sähköhammasharjoja mut perinteiset kulkee reissuun, mökille ja on arkikäytössä mun mielestä jotenkin helpompia. Vaikka noissa sähköhammasharjoissa on nuo hymynaamat ja äänimerkit 🙂
Meilä käytössä tigerista ostettu 3min tiimalasi. Toimii hyvin niin aikuisen pestessä lapsen hampaat tai jos joskus lapset saavat itse harjoitella. Tietysti myös sähköhammasharjat. 🙂
Hauska idea tuo tiimalasi =)
Erittäin hyvä aihe! Meillä ”hampaita” (ikeniä) harjattiin jo heti kun vauva syntyi, siten vauva tottui että suussa tehdään jotain ja nyt ensimmäisten hampaiden puhjettua harjaus on helppoa ja tuttua hommaa. Oikeastaan vauva nauttii kun hampaat harjataan ja saa itsekin tutkia toista helistinmaista hammasharjaa samalla. Haaveena olisi siirtyä harjoittelemaan sähköhammasharjan käyttöä.