Valtakunnallinen omaishoitajien viikko 26.11.-3.12.
Tällä viikolla vietetään valtakunnallista omaishoitajien viikkoa. Vuosi on minulle ensimmäinen virallisena omaishoitajana, vaikka olin sitä varmasti ollut jo aiemminkin. Tuosta usein vähän kutsumatta saapuvasta työstä on tullut minulle tärkeä osa arkea ja iso osa elämääni. Kahden erityislapsen omaishoitajuus on asia, jota en osannut etukäteen arvata mutta teen sen täydellä sydämellä. Varmasti jokainen vanhempi ajattelee niin tullessaan asian eteen, että lapsi tarvitseekin erityisen paljon hoitoa ja huolenpitoa, oli se sitten väliaikaista tai osa pitkäaikaissairautta.
Lapsen omaishoitajuus
Omaishoitajuus on työtä rakkaudesta ja välittämisestä. Se on aikaa vievää ja myös raskasta, hyvin usein ympärivuorokautista. Se ei ole sama asia kuin terveen ihmisen hoito. Lasten kohdalla hoitoa verrataan aina saman ikäiseen ikätoveriin ja niihin taitoihin ja toimiin, mitkä kuuluvat normaaliin kehitykseen. Vasta kun kehitys tai hoito poikkeaa näistä tarpeista, puhutaan omaishoidosta. Taustalla on usein kehitysviivästymää, kehitysvammaisuutta, aistivammoja tai elämää rajoittavia sairauksia. Omaishoitaja voi olla kuka tahansa meistä, joko yhtäkkiä vaikka läheisen sairastuessa niin, että omaishoitajuutta kestää vain lyhyen ajan tai sitten pysyvän sairauden tai vamman kohdalla, jolloin omaishoitajuus voi kestää vuosia.
Monenlaisia omaishoitotilanteita
Hyvin usein omaishoitaja mielletään vanhemmaksi ihmiseksi, joka hoitaa omaa huonokuntoista puolisoaan. Vanhusten omaishoito osa omaishoitoa ja aikuiset lapset hoitavat paljon vanhempiaan. Tilanteita on kuitenkin näiden lisäksi hyvin monenlaisia ja omaishoidettavat ovat usein lapsia tai työikäisiä. Nuori ihminenkin voi hoitaa muistisairasta sukulaistaan tai puoliso äkillisesti sairastunutta kumppaniaan. Hoitosuhde voi kehittyä hitaasti hoidettavan avuntarpeen lisääntymisen seurauksena tai äkillisesti esimerkiksi onnettomuuden vuoksi. On totta, että omaishoidon tukea usein haetaan ja myönnetään varsin myöhään eli silloin, kun omaishoito on jo hyvin raskasta.
Lähde mukaan auttamaan
Tutkimuksen mukaan omaishoitajien toiveet avusta ovat usein hyvin pieniä ja arkisia. Monelle omaishoitajalle on iso apu jo siitä, että arjen pyörittämiseen saisi pientä helpotusta tai iloa. Se voi olla vaikkapa kaupassa tai postissa käynti, koirien ulos vieminen tai kahviseura. Arjen iloa voi olla myös vaikkapa lehtitilaus tai kampaajalla käynti. Auttamistavoille on vain mielikuvitus rajana, eikä avun tarvitse olla maksullista eli se voi hyvin olla vain pieni hetki aikaasi.
Välittämö100 palvelu
Orion täyttää tänä vuonna yhdessä Suomen kanssa sata vuotta. Orion on Suomi 100 –yritysyhteistyökumppani ja juhlavuoden teema on omaishoitajien tärkeän työn tukeminen.
Välittämö100 palvelun kautta sekä yksityishenkilöt että yritykset voivat lahjoittaa erilaisia palveluita vastikkeettomasti Omaishoitajat ja läheiset -liiton paikallisyhdistysten jäsenille. Lahjoittaa voi esimerkiksi määräaikaisia lehtitilauksia, apua pihatöissä tai vaikkapa risteily-, liikunta- tai muita lahjakortteja. Pääteemanana on auttaminen ja hyvä mieli ja mukaan voi lähteä siis pienelläkin teolla tai asialla. Välittämöstä voit selata kategorioita lahjoittajana tai omaishoitajana ja katsoa, mikä sopii omiin tarpeisiisi.
Iso sylillinen polttopuita kotiovellesi, joulukuusi, apua lumitöihin tai illallisen valmistamiseen ovat esimerkkejä, mitä ihmiset ovat jo ilmoittaneet antavansa. Miten sinä voisit auttaa omalla paikkakunnallasi? Lähdetkö mukaan?