Kategoriat
Lifestyle

Koko perhe kyytiin, 7-paikkainen Seat Alhambra

Millä autolla meillä ajellaan?

Mun ikuinen autoihastus on BMW X5 tai joku muu suuri kaupunkimaasturi. Myös Honda CR-V:tä rakastan ja yksi syy siihen on varmaan se, että se oli mun suosikkiauto kunnes viime autokaupoilla luovuttiin siitä isompaa hankittaessa. Olen huono luopumaan ja Hondan katumaasturia jäi ikävä. Se oli sisätiloiltaan suuri, siinä oli mukava ajokorkeus sekä loistavat mukitelineet. Hondan CR-V:tä tuli juuri 7-paikkaisena tai 5-paikkaisena hybridi, oijoi!

Nykyisessä Seat Alhambrassa muotoilu ei miellytä silmää yhtä paljon mutta kaksi paikkaa lisää takaavat sen, että koko perhe mahtuu kyytiin. Jos Seatista sanoisin jotain hyvää on sen ehdoton plussa liukuovet jotka aukeavat napin painalluksella eivätkä ovet koskaan kolhi ahtailla parkkipaikoilla viereisiin autoihin vaikka lapset avaisivat ne itse. Takakontti on myös elektroninen eli pienellä hipaisulla se aukeaa itse ja sitä voi avata ja sulkea myös kauko-ohjaimella. Jos siis otan takatilasta vaikka kauppakassit molempiin käsiin niin saan luukun kiinni kurottelematta.

Meidän ensimmäinen seitsemänpaikkainen auto

Alhambra on eri sarjassa siitäkin syystä, että siitä löytyy seitsemän istumapaikkaa, joista jokainen on ihan kunnon tuoli ja taakse jää silti tavaratilaa. Nyt ennen vauvan tuloa meillä on kaksi takimmaista penkkiä aina matalalla jos kyydissä ei ole ekstraväkeä ja näin takatilaan mahtuu heittämällä kaksi koiraa ja pari kassiakin. Tällaisissa tilanteissa kassit voi vielä erottaa verkolla, etteivät ne pääse valumaan lemmikkien päälle ja niistä voi kasata korkeankin pinon. Tällä tyylillä olemme säästyneet suksiboksilta myös tuollaiset pidemmät reissut kuten juuri mennyt talviloma pohjoisessa. Toki kesän jälkeen olemme uuden haasteen edessä kun tarvitsemme takatilasta yhden paikan käyttöön lapselle.

Auto puhtaaksi pitkän reissun jälkeen

Alhambrassa ISOFIX löytyy kaikista viidestä takaistuimesta joten valinnanvaraa riittää. Kuvissa näkyy nyt vain yksi lasten istuin kun nuorimman lapsen istuin oli nostettu pois sisätilojen pesun vuoksi pois. Käytin auton Eastonin CarStation pesulassa käsinpesussa jossa tehtiin myös sisäpesu, alustan pesu sekä talvipesu liuottimen ja vahan kanssa. Auto on nyt siis ihanan puhdas ja raikas kun se meni todella likaiseksi tuolla pitkällä matkalla.

Istuimet nyt ja lähitulevaisuudessa

Meidän neljävuotias istuu edelleen Gracon turvaistuimessa, jossa painoraja on 25kg (pikkuherra nyt 19kg) ja seitsemänvuotias istuu tuossa kuvassa näkyvässä Maxi-Cosin turvavyöistuimessa, joka on isomman lapsen istuin (ei siis omia vöitä kuten pienemmän turvaistuimessa jossa on 5-pistevyöt. Gracon istuin alkaa tosin olla jo käyttöikänsä päässä pojan pituuteen nähden joten olen harkinnut toisen Maxi-Cosi RodiFix AirProtect turvavyöistuimen ostamista. Se on kapean mallinen ulkomitoiltaan oleva selkä menosuuntaan asennettava turvavyöistuin 15–36 kg painavalle lapselle (n. 3–12 vuotta) ja ollaan tykätty siitä todella paljon. Nyt näitä tulisi siis kaksi, yksi turvakaukalo telakalla ja kymmenvuotias istuu ilman istuinta kun hän on pitkä poika. Kaukaloksi haluan Maxi-Cosi Cabriofixin, joka meillä oli edellisilläkin mutta on jo annettu pois. Se on ihanan kevyt kaukalo, jota on helppo kantaa käsivarressa ja ISOFIX-telakan kanssa todella kätevä. Nämä ovatkin lähes ainoita hankintoja joita meidän täytyy tehdä vauvaa varten kun muut tavarat on säilytetty. Tällaisella kombolla siis mennään kun lapsia on neljä, aikuisia kaksi ja koiria kaksi myöskin. Juuri ja juuri mahdutaan 😀

Edellisen autopostauksen löydät tästä:

Pikkubussi tai valtamerilaiva? Millainen auto sopii isommalle perheelle?

10 vastausta aiheeseen “Koko perhe kyytiin, 7-paikkainen Seat Alhambra”

Hienoa, että olet kiinnostunut lasten turvallisuudesta liikenteessä!

Suomen Tieliikennelain mukaan turvalaitetta täytyy käyttää alle 135 cm pituiset lapset. Suositus on kuitenkin, että turvalaitetta käytetään 150 cm asti tai 12-vuotiaaksi. Monien autojen ohjekirjatkin suosittelevat tätä.

Lapsien on turvallisinta matkustaa autossa selkä menosuuntaan turvaistuimessa 5-pistevaljaissa niin pitkään kuin mahdollista eli noin 120 cm ja/tai 25 kg asti.

Selkä menosuuntaan turvaistuimia, joissa lapsi voi matkustaa selkä menosuuntaan erittäin pitkään eli jopa 6-7-vuotiaaksi ovat Britax MaxWay Plus, Axkid Minikid ja Klippan Century.

Auton ohjekirjasta on hyvä selvittää, jos autossa on jotain rajoituksia turvalaitteiden suhteen (esimerkiksi takapenkin lattialokerot.) Turvalaitteen koeasennus autoon ja sopivuus lapselle on hyvä testata ennen ostopäätöstä.

Näin meillä on aina tehty ja tehdäänkin! Isoin lapsi on jo yli 150cm ja pienemmillä on oikeanlaiset istuimet molemmilla omat. Tuo nyt nuorin on tosi pitkä poika ja hän siirtyy kohta tuosta 5-pistevaljasistuimesta seuraavaan kun hartiat on jo niin korkealla, että istuin on jäämässä pieneksi. Meillä on aina matkustettu tosi pitkään selkä menosuuntaan jokaisen kanssa. Onneksi kaikki on sujunut hyvin eikä mitään suurempia onnettomuuksia ole sattunut.

Nuorimmalle kannattaa harkita vielä uutta 125 cm asti selkä menosuuntaan sopivaa turvaistuinta. Istuin voi sitten siirtyä tulevalle kuopukselle vähän yli vuoden päästä turvakaukalon jälkeen.

Ensimmäisessä kommentissasi mainitsemissasi tuoleissa on maininta vain painokiloista 25 kg saakka ja iästä jopa 6-7 v. Missään tuotekuvauksessa ei luvata esim. tässä kommentissasi mainitsemaa 125 cm pituutta. Tiedätkö mikä tuoli varmasti riittää tähän mittaan? Paino ja ikähän eivät korreloi, ainakaan tarpeeksi hyvin, pituuden kanssa.

Hei M,
Mukava kuulla, että lapsen matkustusturvallisuus kiinnostaa sinua. Ruotsissa suositus, että lapsi matkustaa selkä menosuuntaan 4-5-vuotiaaksi asti, Norjassa suositus, että lapsi matkustaa selkä menosuuntaan 4-vuotiaaksi asti ja USA:ssa suositus, että lapsi matkustaa selkä menosuuntaan niin kauan kuin mahdollista.

Kannattaa vierailla kyseisten turvalaitevalmistajien (Axkid, Britax ja Klippan) kotisivuilla niin siellä on enemmän tietoa kyseisten turvalaitteiden ominaisuuksista. Valmistajan mukaan Axkid Minikid sopii 125 cm pituiselle asti. Tottakai lasten mittasuhteet hieman vaihtelevat.

Tässä linkissä lisää tietoa: https://www.axkid.com/products/axkid-minikid/

Meidän nuorin täyttää ihan kohta viisi ja on tosiaan jo yli 120cm niin 125 senttiselle olevat istuimet ei enää valitettavasti riitä. En tiedä ymmärsitkö että meillä on siis tuo välimallin tuoli juuri käytössä (ei näy kuvissa, otin sen pois kun autosta pestiin penkit sisäpesussa) ja se on se joka on turvakaukalon jälkeen ollut selkä menosuuntaan.

N? Miksi on turvallisinta matkustaa selkä menosuuntaan? Missä tilanteissa tämä ei olekaan turvallisin vaihtoehto? Tämä on ohje Suomessa, mutta monissa maissa ohje onkin juuri toisin päin.

mitä tuonne peräkonttiin mahtuu kun kaikki istuimet on käytössä? voitko mitata ja laittaa siitä jotain kuvia missä on tavaraa? meeneeko esim rattaat ja koppa?

Ei sinne ihan kauheasti mahdu jos kaikki on käytössä! Esimerkiksi meidän yhdistelmävaunuja en ole koskaan kokeillut mutta nyt kun käytiin laivalla että oli 7 autossa niin sinne meni meidän rattaat (Baby Jogger City Mini GT) ja kaksi lentolaukun kokoista matkalaukkua +hoitolaukku ja jotain takkeja yms. Kannattaa ehkä käydä ihan liikkeessä katsomassa tiloja jos samanlaista autoa miettii. Jokaisella perheellä kun on ne omat tarpeet niin löytää sopivan.

Kommentit on suljettu.