Yhteistyössä Ekopaasto
Kirjoittelen vielä yhden osuuden mun tämän vuotisesta Ekopaasto-haasteestani ja tässä kirjoituksessa käsittelen pienen budjetin ruoanlaittoa. Ekopaastoa on nyt takana kuukauden verran ja jäljellä on vielä hieman vajaa kolme viikkoa, sillä paaston aika on tuhkakeskiviikosta pääsiäispäivään, tänä vuonna 18.2.-4.4.2015.
Itse asetin tavoitteeksi keskittyä kolmeen teemaan eli asumiseen, hiljentymiseen ja ruokaan. Viimeisen teeman tarkempia ajatuksia oli tehdä järkevämpiä ruokaostoksia kaupassa ja jättää heräteostokset sinne, sekä käyttää jääkaapin sisältö niin, että mahdollisimman vähän päätyy biojätevaunuun.
Ihan ekopaaston alkuun tein ruokaa pinaatista. Pinaattikeittoa ja pinaattilettuja sai aikaan yhdestä isosta pussista pakastettuja pinaatinlehtiä ja ei kyllä tullut paljon hintaa annoksille. Pian tuon jälkeen meillä koitti muutto uuteen taloon ja siellä ensimmäinen viikko oli kyllä haasteellinen. Kaikki keittiövälineet olivat muuttolaatikoissa, joita vasta alettiin hakemaan pikku hiljaa! Ensimmäisellä viikolla meillä ei myöskään ollut keittiössä vettä, sillä siellä hanojen asennus ja tiskikoneen kytkeminen oli tekemättä. Ruoanlaitto oli aika hankalaa ja astiat oli pakko pestä vessan lavuaarissa. Ekopaasto koki pohjakosketuksen ja menussa oli mm. lihapullapastaa kaupan pullilla ja tomaattikastikkeella.
Kun pannut löytyivät laatikoista oli vielä uuni korkkaamatta ja tehtiin ihan perusruokaa sillä tekemistä talolla riitti kaikkeen muuhunkin. Vasta nyt kun ollaan asuttu useampi viikko, olen päässyt jopa leipomaan ja tekemään kunnolla ruokaa. Lihapataa uunissa, jäljelle jääneistä keitinperunoista paistettuja perunoita ja munakasta, uunibroileria ja kalaa. Ihan perusruokia!
Sinänsä mun ekopaastolla ei ole ollut kauheasti tekemistä paaston kanssa sillä ollaan syöty kyllä vatsamme täyteen. Ei siis ole jäänyt ruokaa jääkaappiin mätänemään! Ollaan myös jätetty enemmän kastikkeita kauppaan ja jatkettu ruokaa kasviksilla. Esimerkiksi tuohon lihapataan lisäsin puoli kiloa porkkanaa ja pari sataa grammaa sipulia, kun lihaa oli kilo. Joskus on tullut laitettua vaan pari porkkanaa mutta ekopaaston aikana ollaan lisätty kasviksia vähän joka aterialle! 🙂 Lapsia ollaan patistettu syömään meidän aikuisten kanssa aamulla puuroa!
Mikään oppikirjan mukainen mallisuoritus ei ole ollut meidän perheen kohdalla tämä haaste mutta ollaan tsempattu enemmän kuin normaalisti. Paljon olisi silti parantamisen varaa ja Marttojen sivuille olikin koottu lista hyvistä vinkeistä:
Näin voit vähentää ruoan ympäristövaikutuksia
- Suosi kasviksia.
- Käytä papuja ja herneitä proteiinin lähteenä.
- Käytä broilerinlihaa naudanlihan sijaan.
- Kokeile soijarouhetta jauhelihan asemasta.
- Suosi perunaa ja ohraa riisin sijaan.
- Kerää marjoja ja sieniä luonnosta ja säilö niitä talven varalle.
- Valmista enemmän ruokaa kerralla ja pakasta osa tulevaa käyttöä varten.
- Valmista ja lämmitä ruokaa mikroaaltouunissa. Puuron ilmastovaikutus vähenee noin 70 prosenttia, kun valmistat sen mikrossa lieden sijaan.
- Käytä uunia harkiten. Kun lämmität uunin, tee useampia ruokia kerrallaan. Hyödynnä jälkilämpöä.
- Vähennä autolla tehtyjen kauppareissujen määrää ja osta suurempia määriä kerrallaan.
- Vältä ruoan heittämistä roskiin. Tuunaa tähderuoat.
- Älä osta enemmän kuin kulutat.
Lähde: http://www.martat.fi/ruoka/ekokokki/ekopaasto/
Nyt siis naudanlihaa ja riisiä vähemmän ja perunaa ja broileria enemmän. Ehkäpä siinä huomisen ruoka! Tsemppiä kaikille ekopaaston loppuun! Ja tässä vielä kuvissa nähdyn pinaattikeiton resepti. Hyvää ja edullista kasvisruokaa!
PINAATTIKEITTO
300 g tuoretta tai pakastepinaattia
2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
1 l maitoa
ripaus suolaa
ripaus valkopippuria
4 keitettyä, halkaistua munaa
Kiehauta tuoreet pinaatinlehdet pienessä vesimäärässä, valuta vesi pois ja silppua veitsellä. Jos käytät pakastepinaattia, sulata se ja valuta vesi pois. Sulata rasva kattilassa, lisää jauhot ja anna kiehua hetken. Ota kattila levyltä, lisää maitoa vähän kerrallaan ja sekoita samalla voimakkaasti. Laita kattila takaisin levylle, kuumenna kiehuvaksi ja lisää pinaatti. Keitä noin 10 minuuttia. Mausta.
Tarjoa keitettyjen halkaistujen munanpuolikkaiden kanssa.
Koitan palailla blogin äärelle seuraavaksi dieettijuttujen (joo, kuvitelkaa!), sisustusjuttujen ja vähän myös uudessa talossa juhlinnan kanssa. Sain nimittäin juuri selätettyä ongelman mun koneen kanssa kun se oli saanut kuvaähkyn eikä suostunut vastaanottamaan muistiin enää mitään 🙂 Mutta nyt pelittää taas! Kuullaan pian! Oon jotenkin palaamassa elävien kirjoihin. Mihin viimeinen puoli vuotta oikein meni? Masennukseen kai, sillä nyt tuntuu että mä oon täällä taas. Se minä joka haluankin olla!
7 vastausta aiheeseen “Kevättä meidän keittiössä”
Mulla on samanlainen fiilis, että alkaa koko ajan kaikki olemaan helpompaa ja jaksaa paremmin. Lähelläkään sellaista hullun myllyä ei ole ollut kuin teillä, mutta näköjään toisen lapsen saaminen oli isompi juttu kuin ensimmäisen. Koko viime syksy on nimittäin sellaista tasaista huminaa mielessä eikä tunnu syksystä muistavan yhtään mitään yksityiskohtia. Nyt helpottaa monella tapaa, vauva on isompi ja kevät on tulossa. Vielä kun katkonaisesti nukutut yöt helpottuisi niin avot.
Mä oom kans virkkonut, et ehkä tosiaan tää yhdistelmä että muutettiin kuukausi ennen laskettua aikaa, vastasyntynyt ja tää projekti ja talvi oli sittenkin aikamoinen yhdistelmä 😉 Mut hengissä ollaan et toivottavasti nyt keväästä muistais sit jo jotain :)) Mukava kuulla et sullakin helpottanut! 🙂 Onhan tuo pikkuvauva aina haastava on lapsia sitten kaks tai kolme.
Hyvältä näyttää ja tutulta! Mä yleensä raastan porkkanan jauhelihakastikkeen sekaan kun muuten meidän nirsot muksut erittelee kaikki juurekset kastikkeesta pois ja syö vaan lihan. En ole vielä keksinyt, miten lapset sais oppimaan kypsille juureksille ja vihanneksille. Hoidossa kuulemma jotenkuten menee mut kotona erottavat kyllä jokaikisen juureksen esimerkiksi keitossa:/
Keskiviikkona Anna syntyi meille pieni tyttönen, sisarusparveen kolmas siis! Oon niin onnellinen <3 <3
Aaawwww! <3 <3 <3 Onnea tuhannesti koko perheelle! Vajaan viikon ikäinen vielä! Nauti vauvantuoksusta! <3 Toivottavasti voitte molemmat hyvin!
Voi lääh miten herkullisen näköisiä ruokia! Ihanaa että alat virkistyä 🙂
On kyllä herkullisia ruokakuvia omastakin mielestä! 😉 On ollut niin ihanaa laittaa ruokaa kun on taas pannut ja padat saaatavilla! 🙂
Tuli nälkä kun luki tätä.. Varsinkin tuo lihapullapasta näytti niin houkuttelevalta! Jos mahdollista niin kerroppa vähän miten noin hyvännäköinen pastakastike syntyy?
Tsemppiä vielä paaston loppuun!