Syksyn viilenevä ilma saa tämän kotihiiren toimeliaaksi. Kesällä tulee oltua ulkona niin paljon, että esimerkiksi kodin sisustaminen ei kiinnosta juurikaan. Päivien pimetessä jo aikaisin, tulee into laittaa kotia tunnelmalliseksi: siivota, sytytellä kynttilöitä ja vaihdella ehkä vähän tyynynpäällisiä ja vilttejä.
Sisustamisen lisäksi yksi kotoilun muoto tulee myöskin mieleen, nimittäin ruoanlaitto ja leivonta. Olen tehnyt nyt muutamana aamuna itse leipää helpolla pataleivän ohjeella, jossa taikina laitetaan jo illalla nousemaan. Resepti on siitä super, että pitkän nostatuksen vuoksi taikinaa ei tarvitse vaivata joten aikaa ei todellakaan mene kauaa jos nostatusta ei lasketa. Myös uunissa muhivat padat maistuvat syksyllä ja lapset osallistuvat mielellään keittiössä touhuamiseen. Ollaan tehty yhdessä paljon.
Tekemäni pataleivän kuvat taisivat jäädä mehuvahingon saaneelle tietokoneelle, joten sen reseptin sijaan laitoin vain linkin josta lötyy hyvä ohje ja jaan teille vähän herkumman reseptin. Kuvien karjanlanpata on iisi, samoin salaatti on iisi -sen aineksethan näkyvät jo kuvassa, mutta ainakin jokainen lapsiperheellinen haluaa tietää parhaimpien mokkapalojen ohjeen joten se tulee tässä.
SUKLAANELIÖT (PELLILLINEN)
Pohja:
200 g voita
4 munaa
3 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 dl maitoa
Kuorrutus:
50 g voita/margariinia
1 pkt (500 g) tomusokeria
3/4 dl maitoa
3 rkl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
1. Sulata rasva ja laita jäähtymään.
2. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne maidon kanssa vuorotellen munasokerivaahtoon.
4. Sekoita joukkoon voisula.
5. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille.
6. Paista uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia. (voit paistumisen aikana valmistaa kuorrutteen)
7. Sulata kuorrutusta varten voi kattilassa ja sekoita muut aineet voisulan joukkoon ja lisäile tomusokeri pikkuhiljaa koko ajan vatkaten pitäen kattilaa hellalla edelleen. Sekoittele vispilällä seosta kunnes se on sileää. Jos seos tuntuu liian jäykältä lisää siihen vielä tilkka maitoa. Pidä seos lämpimänä hellalla levittämiseen asti ja sekoittele välillä pohjaa odotellessa.
8. Sekoita kuorrutus vielä tasaiseksi ja valuta kuorrutetta kattilasta tasaisesti uunista tulleen pohjan päälle – levitä loput seoksesta nuolijalla.
9. Paloittele jäähtyneenä terävällä veitsellä.
Jakamani resepti on muokattu täältä löytyvästä Parhaat mokkapalat ohjeesta, niin että me jätettiin päällisestä kahvi pois (korvattiin maidolla) sekä laitettiin enemmän kaakaojauhetta. Tämän vuoksi reseptin ohje on nimellä suklaaneliöt. Vaihdoin myös vanilliinisokerin vaniljasokeriin sillä pidän siitä enemmän. Ilman nonparelleja lopputuloksesta tulee tyylikäs ja mukava syödä myös aikuisten mielestä. Lautasena kauniiden suklaaneliöiden alla on mun mummini maalaama syyslehtilautanen. Löysin sen yksi päivä laatikon pohjalta ja tuli ihan kamala ikävä mummia 🙁 Hänen poismenostaan on pian kaksi vuotta. Onneksi on ihanat muistot ja paljon mummin maalaamaa taidetta.
Jottei juttu menisi kuitenkaan ihan läskiksi voin kertoa, että olen onneksi myös keittiössä asumisen lisäksi löytänyt itseni salilta. Pic or didn’t happen!
Kotoisaa viikkoa ja hyviä treenejä! Yritetään pysyä tasapainossa 🙂 Sitähän se elämä on!
8 vastausta aiheeseen “Kotoilua ja kuntosalia”
Kotoilun ja salin tasapaino tuottaa selvästi tulosta: Nainenhan sulaa silmissä!
Höps höps, oon ihan samankokoinen edelleen 😀 Mutta onneksi sentään vähän treenannut 😉
Jotenkin tästä tekstistä välittyi niin hyvä fiilis, ihanaa miten saat yhdistettyä mokkapalat ja treenin ilman syyllisyyttä 🙂
Kiva kun välittyi. Ihanaa loppuviikkoa Natalia!
Voi Anna sä oot vaan niin ihana!
Välität hyvää fiilistä huomaamattas 🙂
Kiitos ihanat 🙂 Te ootte parhaita kun jätätte niin positiivisia kommentteja <3
Mistä tuo viidennen kuvan upea lamppu on?
Tilasin sen Vepsäläiseltä mutta löytyy muualtakin hyvin kuten Finnish Design Shopista ja Artekilta. Se on Alvar Aallon ”Mehiläispesä” eli A331. Tykkään kans tosi paljon!