Kategoriat
Yleinen

Bloggaaminen työnä

DSC_00351

Luin pari viikkoa sitten Natan blogipostauksen otsikolla Ammattibloggaaja. Nata oli saanut idean postaukseen Sharonilta joka oli myöskin kirjoittanut omasta blogityöstään syyskuussa. Molemmat postaukset olivat hyviä kertomuksia siitä, miten erilaista blogityö voi bloggaajille olla ja otinpa sitten kopin Natan kommenttiboksissa bloggaajille heittämästä haasteesta kertoa omasta blogityöstä.

PhotoGrid_1392905669113

Ennen Too big to be me:tä kirjoitin puolisen vuotta Kuppi cappuccinoa -nimistä blogia bloggerissa. Se oli lifestyle-blogi johon ehdin kirjoitella mm. reseptejä, juttua keskimmäisen ristiäisistä ja laitoin asu- ja kotikuvia. Blogi oli ulkoasultaan nätti ja hempeä ja sen värityksenä oli vaaleanpunaista ja beessiä. Tuona aikana opin bloggerin käytön ja bloggaamisesta käytännössä mutta alkuinnostuksen jälkeen päivittäminen jäi. Olin luomassa jotain vähän liian kiiltokuvamaista ja blogi-idolini oli Kaunis pieni elämä. Halusin olla ehkä samanlainen enkä löytänyt oikeaa juttuani.

DSC_0037pien1
kuvia ensimmäisestä blogistani

DSC_0023pien1 DSC_0052pien1

Kun Kuppi cappuccinoa oli kuopattu halusin kirjoittaa rehellistä laihdutusblogia. Too big to be me:n ensimmäinen postaus oli nimeltään Julkisesti lihava ja koko tarina alkoi tuosta hetkestä. Ensimmäisen blogipostaukseni julkaisin tammikuussa 2012 eli kolmen kuukauden kuluttua vietetään blogin neljävuotisjuhlia. Bannerina mulla oli tuo ikimuistoinen parsakaalibanneri, jonka kuvat oli otettu ajalta ennen toista raskautta ja tietysti niitä ylimääräisiä kiloja. Too big to be me toimi mulle tsempparina ja kanavana saada vertaistukea mammakilojen tiputtamiseen. Halusin tehdä sen täysin omilla kasvoillani joten edistyskuvissa poseerasin reippaasti identiteettini paljastaen. Ainoa hannailu oli, että ensimmäisen vuoden kirjoitin toisesta nimestäni tulevalla nimerkillä Erica (oikeasti olen Eerika). Tuohon aikaan somejulkisuus oli vielä vähän pelottava käsite ja moni epäilikin että moinen bloggaaminen tuhoaisi kaikki tulevaisuuden työmahdollisuudet jne.

fittobeme2

Kun vuosi bloggaamista oli tullut täyteen, halusin kertoa oikean nimeni sillä blogista oli kasvanut sen skenen mittakaavassa valtava. Blogillani oli omat somekanavat ja paukuttelin bloggerissa sivukatseluilla huikeita määriä. Taistelin aikani kaupallisuutta vastaan ja kieltäydyin monenlaisista yhteistöistä, sillä niistä tuli herkästi hyvin kitkerää palautetta. Keväällä 2013 kuulin mieheltäni, että hänen työkaverinsa Aleksi on perustamassa yhtiökumppaneiden kanssa omaa sporttisen elämäntyylin blogiyhteisöä. Aleksi tietysti tiesi minun blogistani ja sen vuoksi sain kunnian kuulla FitFashionista ensimmäisenä bloggaajana. Hän vakuutti minut portaalin tulevaisuudennäkymillä ja suostutteli siirtymään sivustolle. He halusivat minut mukaan myös siksi, että saittia olisi helpompi markkinoida muille, kun mukana olisi jo hyvin luettu blogi. Näin ollen, olin ensimmäinen blogi joka suostui lähtemään uuteen portaaliin mukaan. Samalla suostuttelin ystäviäni Saraa ja Monnaa muuttoon, joilla molemmilla oli jo silloin myöskin hyvin suosittu blogi. Sanoin heille, että mennään kaikki, kyllä ne lukijat sitten tulevat uudelle sivustolle 🙂 Me kaikki vähän aluksi pelättiin että muuton myötä blogit kuolee. FitFashion avattiin toukokuussa 2013 ja meitä oli aluksi täällä 20 blogia. Ensimmäinen puoli vuotta taisteltiin kyllä tekniikan kanssa ja mukana oli kaikenlaisia kasvukipuja. Tyyli, tekninen toimivuus ja tunnettuvuus olivat alkutekijöissään mutta yhdessä me saatiin Fittarista toimiva.

Na_ytto_kuva_2013_05_15_kohteessa_12.22.37

Olen kirjoittanut blogiani siis ainoastaan kahdella alustalla tähän mennessä. Ennen FitFashionia sain tarjouksen mm. Bellablogeilta mutta sain vastauksen, että nelinumeroinen palkkapyyntöni kuukausikirjoittamisesta oli ”korkea, oikeastaan huima.”

Kuitenkin FitFashioniin tullessani tein yhteistyösopimuksen ja blogista tuli mulle työ. Ensimmäisiä kaupallisia portaalin kautta tulleita kampanjoita taisivat olla Elovena, Arla, SodaStream, Philips SoupMaker ja Samsungin puhelimet. Kampanjoiden avulla työ alkoi näkymään myös kukkarossa ja se helpotti tietysti taloutta niin, että blogille oli helpompi antaa enemmän aikaa. Tällä hetkellä teen kamppiksia jopa viikottain, riippuen vuoden mukana elävästä markkinointikalenterista, kevät ja syksy kiirettä, kesä ja joulu hiljaista. Olen tykästynyt tyyliin tehdä sisältöyhteistyöpostauksia jotka tuovat blogiin ajankohtaisuutta, erilaista sisältöä ja antavat jotain lukijoille. Sen sijaan olen rajannut affiliate-yhteistyöt pois eikä mun blogissa ole koskaan kaupallisia linkkejä jonka tilauksista saisin rahaa. Tämä on mun blogin tyyli ja tykkään että toimii näin.

IMG_20140205_234252

Fittarilla kirjoittaessani olen saanut kutsun Indiedays Inspirationiin ja SanomaMagazines (vauva.fi) ja Otavamedia (kaksplus.fi) ovat myöskin tehneet mulle tarjouksen siirtymisestä. En ole ollut koskaan erityisen innokas muuttamaan blogisaittia ja yhteistyöneuvottelut eivät ole johtaneet mihinkään. Mulla on täällä FitFashionissa hyvä olla ja meillä on A-lehdillä ihan mahtava taustajoukko. Tarjousten myötä bloggaamisesta on kuitenkin tullut mulle työ vaikka se ei koskaan ollut itse tarkoitus.

IMG_00381 IMG_01371

Se sitten historiasta ja tähän päivään. Mitä bloggaaminen on mun arjessa? No se on sitä, että jaan kirjoituksissa ne henkilökohtaisimmatkin asiat ja ajatukset äitiydestä, naisen haasteista omassa vartalossa ja perheellisen nuoren arjesta. Kuljen kamera kaulassa ihan joka paikkaan eikä ole lomaa missä läppäri ei olisi ollut mukana. Mun mies ei ole koskaan suostunut ottamaan valokuvaajan roolia joten virittelen kameraa milloin mihinkin ja olen ottanut laittoman määrän selfieitä. Sen lisäksi olen kirjoittanut tätä blogia tuntikausia. Yhteensä 873 postausta tekee 4,4 postausta viikkoon ja tuntimääriä en uskalla edes arvioida. Blogiin on jätetty 24 686 kommenttia joista omia ei varmasti puolet, mutta toivottavasti ainakin yksi kolmasosa. Teitä lukijoita käy blogissani päivässä 3000-10 000 ja kuukausitasolla blogiin klikkaillaan jopa 200 000 kertaa.

Fitfashion_versiot_230x297-21

Mulla ei ole ollut blogin kanssa koskaan itselleni mitään tarkkoja sääntöjä ja tämä on elänyt mukanani tarinan lailla. Siinä missä Nata kirjoittaa kaikki postauksensa ennakkoon ja ajastaa, minä kirjoitan aina tunteen vallassa ja julkaisen juuri sinä epäotollisimpana aikana eli perjantaiyönä kun lapset nukkuu ja kukaan muu ei ole netissä. Molemmat tavat kuitenkin siis toimii 🙂 Olen blogillani halunnut rehellisesti jakaa omaa tarinaani ja elämääni ja yhteistyöt osaltaan mahdollistavat sen. Blogityö on mulle kanava toteuttaa mun halua ikuistaa arjen kauneus ja arvokkaat hetket, sekä saada vastakaikua pohdintaan elämästä ja omasta hyvinvoinnista.

Koukussa ollaan kirjoittamiseen ja tämä on hommaa joka vuorovaikutuksellaan antaa paljon. Etsimällä omat vahvuudet, uskon että jokainen kirjoittamisesta kiinnostunut voi saada blogista itselleen työn. Ihan samalla tavalla kuin Natan postauksen lopussa niin kommenttiboksi on vapaa! Oletko joskus pyöritellyt mielessäsi bloggaamiseen liittyviä kysymyksiä? Nyt saa kysyä!

SAM_1359

16 vastausta aiheeseen “Bloggaaminen työnä”

Olipa selkeä ja mielenkiintoinen postaus! Oon usein miettinyt, että miten tämä homma toimii ja nyt sai ainakin hieman rautalangasta kiinni!

Mä myös juur tajusin että oot mahdollisesti mun lempparibloggaaja, koska kertaakaan en oo pettynyt lukiessani sun tekstejä! Ne on täynnä asiaa, viihdyttäviä ja antavat susta niin helpostilähestyttävän kuvan! Meillä nimittäin on niin erilaiset elämäntilanteet ja silti mä osaan kuvitella just niitä asioita mitä käyt kirjoituksissasi läpi!

Kiitos Anna hyvästä blogista! ?

No kiitosta vain! Näin mukavaa palautetta on aina ilo saada! Tulin kyllä hyvällä mielelle tästä ja allaolevista kommenteista 🙂 Ihana kirjoittaa kun tykkäätte lukea.

Olipas nostalgista lukea tämä ja katsoa kuvia! Hassua, että vasta nyt kommentoin blogiisi ekaa kertaa, vaikka seurannut olen tiiviisti melkein aivan alusta asti. 🙂 Kuten aikanaan Kultsalla sinulle kerroin (en tiedä muistatko enää), blogisi on koskettanut ja auttanut niin paljon ettet edes tiedä! Teksteistäsi paistaa Anna niin ihana persoona! <3 Pysy aina tuollaisena kuin olet.

Ilman muuta muistan 🙂 Ei mulle joka päivä lausuta kohteliaisuuksia 😉 Mähän apinoin sulta ne Niken kengätkin ja seuraan sua instassa niin tietysti tunnistan nimimerkin. Mukavaa kun jätit viestiä tähän postaukseen. En minä tästä mihinkään muutu 😉

Kiva kuulla kuinka sun bloggaajan urasi on alkanut 🙂 minäki toivon, että bloggaisin ja kirjottaisin niin hyvin kun sinä! en rahan takia tms vaan lähinnä sen takia, että teillä on tuo oma bloggaajien yhteisö! te tapaatte toisianne, tutustutte uusiin ihmisiin, pääsette blog awardseihin jne. minäki mielelläni olisin moisessa yhteisössä mukana 🙂 harmi vain kun itsellä ei ole lahjoja kirjoittamiseen…
Mutta Anna, jatka samaa rataa! olet kuvissa aina ihanan pirteä ja iloisen oloinen ja sun jutut saa mut hyvälle tuulelle ja tarpeen mukaan myös miettimään elämän asioita vakavamminkin. Mukavaa syksyä 🙂

Bloggaajat ovat kyllä yllättävän yhteisöllisiä vaikka työ onkin usein yksinäistä. Tämä on antanut paljon ja olen saanut monta ystävää blogin kautta. Totta siis turiset!

Kiitos sulle ihanasta palautteesta ja upeaa syksyä!

Kiitos, tämä oli tosi mielenkiintoinen postaus ja aihe! 🙂 Sulla on kyllä taito kirjoittaa, ja mun mielestä ainakin toteutat sisältöyhteistyöpostaukset(kin) ihan mielettömän hyvin sekä yrityksen että lukijan näkökulmasta! Hyvää duunia siis 🙂 Jatka samaan malliin, tää blogi on aivan ihana!

Siihen mä pyrinkin et myös sisältöyhteistyöpostauksen on mukavaa luettavaa. Itse tykkään et niitä on ihan kiva silloin tällöin tehdä niin tulee kirjoiteltua muutakin kuin peruskuulumista. Molemmat mahtuu kyllä blogiin ja tietysti omalla tyylillä nekin. Ihanaa blogipalautetta sulta, kiitti! =)

Minä olen jotenkin vissiin vanhanaikainen, vieläkin kuvittelen, että ihmiset kirjoittelevat blogeja pelkästään kirjoittamisen ilosta ja halusta jakaa omaa elämäänsä. Mutta kyllähän tuossa työstä aletaan varmaan puhumaan jos siitä nelinumeroisia summia maksetaan.

Minusta mielenkiintoisinta blogeissa on juuri ihmisistä ja heidän ajatuksista lukeminen, ei niinkään kiinnosta tuotteet tms. Siksi kaupalliset yhteistyöt välillä ärsyttävät, ne ovat pakollinen paha niinkuin mainokset telkkarissa. Kaupalliset yhteistyöt mielestäni kärsivät jonkinasteisesta uskottavuusongelmasta. Totuus on se, että jos minäkin saisin jotain halvemmalla tai ilmaiseksi niin kyllä minäkin niitä tuotteita varmaan käyttäisin/kävisin jossakin lomalla jne.
kuten sanoin, onneksi blogeissa ja erityisesti sinun blogissasi on paljon sitä muutakin, ei mitään kiiltokuvamaista arkea vaan rehellisiä ajatuksia elämästä kaikkine sen puolineen.

Varmasti hyvin suuri osa kirjoittaakin ihan harrastusmielessä ja toki kaikki edes vähän työkseenkin tekevät kirjoittavat pohjimmiltaan ihan omasta ilosta 🙂 Kyllä se näkyy jos ainoa motiivi on kaupallinen. Lukijat haistaa kaiken, hahaa!

Moi! Oon seuraillut sun blogia jo yli vuoden ja ai että, ainut blogi jota jaksan seurata aktiivisesti ilman muutaman viikon taukoja. Päivittäin kurkistan että oiskohan uusi postaus ilmestynyt 🙂 Olet tosi taitava kirjoittaja, niin elävää tekstiä. Siksipä luenkin ajatuksella jokaisen postauksesi. Vaikka elämän tilanteemme ovat aivan erit, ja olen melkein 15 vuotta nuorempi, saan paljon motivaatiota kirjoituksistasi, eritoten painon hallintaan ja ruokailuun liityvistä postauksistasi! Toivottavasti jatkat blogin parissa vielä pitkään. Tsemppiä syksyyn 🙂

Mä luulen et suurin osa tykkää juuri eniten painonhallintaan ja ruokailuun liittyvistä jutuista ja siitähän tää blogi on lähtenytkin 🙂 Pidän sitä edelleen punaisena lankana vaikka vuosien myötä on aiheet laajentuneet vähän. Olette kyllä ihania lukijoita kun annatte näin reippaasti mukavaa palautetta <3

Moi! Paljonko bloggaamisella sitten tienaa/kk? Varmasti vaihtelee mutta joku summa suurin piirtein? Vai onko se salaisuus 🙂

No juurikin näin, sopimusteknisistä syistä en voi esimerkiksi omaa palkkiotani kertoa. Yleisesti diilit vaihtelevat sen mukaan, minkälaisen sopimuksen on jokainen itselleen neuvotellut. Tähän vaikuttavaa esimerkiksi blogin lukijoiden määrä. Palkkio sitten taas koostuu mistä kenelläkin: osalla kaupallisten linkkien ja verkkokauppojen provikoista, usein mainosnäytöistä ja/sekä tehdyistä kampanjoista. Nämä vaihtelevat blogikohtaisesti joten mitään perusansiota ei oikein voi sanoa.

Hei!
Huimia lukuja tilastollisesti! Olen lukenut alusta asti blogiasi, muistan Erican hih…Tunnustan, että olen miettinyt aloittavani itsekin joskus. Tykkään kuvata paljon ja joka paikassa mutta se alku ja ne kaikki tekniset jutut…
Se on just kiva, että kirjoitat rehellisesti asioista. Eihän blogipistauksia voisi kirjoittaa ennakkoon, kuten postauksessa mainitsit mutta…no voi mutta ei se ole aitoa elämää joka menee kässärin mukaan. Ehkä joillakin menee..
Anyway mun suosikkiblogi!!
Syysterkuin
Mertsi

Olipa kiva kuulla miten kaikki on saanut alkunsa! Toki nuo yhteistyökumppanuudet ja muut on arkipäiväistynyt tässä blogien saavuttaessa suosiota, mutta myös minua yllätti tuo miten suurta palkkaa blogista voi saada plus muut tuotteet/vaatteet jne päälle. Eli kyllä tuossa todellakin puhutaan työstä ei enää niinkään harrastuksesta. Nyt ymmärrän paremmin sen kun monet ovat kirjoittaneet blogeissaan haluavansa välillä vapaata siitä, ihan ymmärrettävää. Onhan muillakin kesä-ja talvilomat 🙂

Se mikä minua kiinnostaa on lapset, oletko jossakin vaiheessa tehnyt tietoisen päätöksen siitä että lasten kuvia julkaiset blogissasi vai onko sekin tullut tavallaan luonnostaan? Kävittekö miehesi kanssa yhdessä keskustelua siitä että lapset ovat mukana blogissa?

Kommentit on suljettu.