Kategoriat
Yleinen

Maikki – Punakaneli – Petteri

 

Täällä vietettiin sunnuntaita aurinkoisissa tunnelmissa kun päivä tuntui viileydestä huolimatta varsin aurinkoiselta. Puut ovat osittain jo silmuilla täällä etelässä ja pensaat selkeästi vihertävät. Se saa multasormet syyhyämään ja aamusta odottelinkin sitä että puutarhakaupat aukesivat. Olin lukenut tarpeeksi jo puutarhalehtiä ja nettipalstoja ja oli aika päästä pelipaikoille katsomaan tarjontaa omenapuiden osalta.

IMG_20150503_153157

Lähdettiin tytön kanssa Muhevaisen myymälään joka on ihan meidän kulmilla ja siellä oli tarjontaa vaikka kuinka. Hedelmäpuita oli varmaan melkein sata erilaista lajiketta ja siellä samoillessa piti soittaa äidille ja isälle muutama puhelu. Jututin myös myyjiä ja kaikkien vinkkien jälkeen päädyin melko perinteisiin ja ensikertalaiselle varmoihin valintoihin. Meille tulee kaksi isoa omenapuuta ja yksi hillittykasvuinen perheomenapuu.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

 

Punakaneli: Myöhäinen syys- ja talousomena. Sato kypsyy syyskuun puolivälin jälkeen ja säilyy muutamia viikkoja. Hedelmä on pienehkö, selvästi kanelilta maistuva, imelä, mietohappoinen; malto on rapea. Terve lajike kestää kohtalaisesta omenarupea ja sitä suositellaan luomuviljelyyn. Puu tulee myöhään satoikään, mutta sen jälkeen sato on runsas jopa vähällä hoidolla. Voimakaskasvuisen ja harvalatvaisen puun oksat suuntautuvat jyrkästi ylöspäin, joten niitä tulee taivuttaa. Erinomainen yleispölyttäjä. Vuodesta 1896 lähtien Suomessa viljelty lajike on edelleen yksi suosituimmista.

Punainen melba: myöhäinen syysomena sekä herkku- ja talousomena, joka kypsyy syyskuun lopussa. Hedelmä sopii talouskäytössä hyvin soseeksi ja mehuksi. Se on keskikokoinen–suuri, persikalle tuoksuva. Maku on erittäin hieno, makeahko ja miedosti happoinen; malto valkoinen, pienirakeinen ja mehukas. Helposti kolhiutuva omena on ruvenaltis. Puu tulee satoikään varhain ja tuottaa runsaan sadon. Se on vahvaoksainen ja yleensä melko voimakaskasvuinen. Hyvä pölyttäjä.

Perheomenapuussa meillä on Maikki, Punakaneli ja Petteri joista Maikki on kesäomena eli kypsyy jo hieman aiemmin. Hillittykasvuisessa omenapuussa houkutti erityisesti se, että ne alkavat tuottaa satoa jo ehkä vähän aiemmin kuin nuo isot omenapuut. Voi siis olla että jo ensi kesänä saadaan maisteluomenoita tästä jos istutus menee hyvin eikä rusakot pääse tuhoamaan puuta talvella!

SAMSUNG CSC

Omenapuiden lisäksi mukaan tarttui muutama mansikantaimi, mikä on tuollaista amppeliin tai laatikkoon laitettavaa parvekemansikkaa. Se tekee pieniä metsämansikoita muistuttavia mansikoita jo noista kukista ja kukkii koko kesän, joten satoa ei tarvitse odotella loppukesään niin kuin monissa ”mansikkapenkki-mansikoissa” -jos nyt oikein ymmärsin. Noh, meillä on piha vielä niin vaiheessa kun aloitetetaan vasta isoista puista niin nämä sopivat oikein hyvin tytön iloksi näin alkuun 🙂

SAMSUNG CSC

 

Muuten sunnuntai kuluikin hiilaripitoisissa tunnelmissa, kuin muistuttaen siitä että aikaa vapusta juhannukseen on seitsemän viikkoa. Sen jos tsemppaisi niin että panostaisi vähän aiempaa enemmän tuohon liikunnan aloittamiseen ja saisi varsinkin nuo arkiviikot sujumaan ruokavalion kanssa järkevästi, voisi kesän juhlan aikaan olla tyytyväinen itseensä.

Kuka lähtee messiin? Seitsemän viikon tsemppi!

Terkuin: äiti ja omena joka ei ole kauas puusta pudonnut 🙂

IMG_20150503_094223

16 vastausta aiheeseen “Maikki – Punakaneli – Petteri”

Mä lähden messiin seitsemän viikon tsemppiin ☺
Oon lukenut jo pidemmän aikaa sun blogia mutta aina on jostain syystä kommentointi jäänyt..
Mutta sä ja sun tyyli kolahtaa, täällä painii samojen asioiden parissa kolmen pienen pojan (4v, 2v, 1v) äiti jolla painoa 100+kg ja jostain olis nyt sadatta kertaa löydettävä se tsemppi ja motivaatio liikuntaan ja terveellisiin elintapoihin. . Olen nyt tämän vuoden puolella aloittanut varmaan joka ikinen maanantai, mutta nyt vaan on päätettävä että tämä on the aloitus, jolla päästään maaliin asti!

Kiva juttu! Nyt vaan alkuun niin kyllä se helpottuu sitten kun pääsee vauhtiin! Musta aloittaminen on juuri vaikeinta kun on jo niin mukavuudenhaluinen. Sitten kun huomaa tuloksia niin päivä päivältä valinnoista tulee helpompia 🙂 Tsemppiä!

Vastaa

Oi kamala! Onko tosiaan enää vain SEITSEMÄN viikkoa juhannukseen?! 😀 Kiire tulee tänäkin vuonna.. 😉 Nyt vedetään tosiaankin viimeiset 7vk täysiä!
Joko on juhannussuunnitelmat valmiit? 🙂 Meinaatteko viettää ensimmäistä juhannusta ihka omassa talossa vai lähettekö rentoutumaan landelle Kesälahdelle? 🙂 Meillä sattuu miehen kanssa yksi kesälomaviikko siihen sopivasti ennen juhannusta ja mennään jo heti silloin Kesälahdelle möllöttelemään ja soutelemaan. 🙂 Mikäli juhannukseksi eksytään samoille kulmille, niin minusta saa ainakin lenkkeilyseuraa kaiken sen syömisen ohessa! ;D

http://pudotus.blogspot.fi

On, ja vajaa! Todellakin nyt vain tsempillä sinne! 🙂 Juhannuksesta kännistyy kesä todenteolla 🙂

Juhannussuunnitelmat on meillä vielä auki. Tähän omalle mökille ei olla menossa kun on serkkujemme vuoro joten joko Kesälahti, Helsinki tai Oulu 🙂

Vastaa

Mukana 🙂

Vappuaattona söin kaksi munkkia ja täytekakkua, mutta muuten meni viime viikko kevennetyllä ja olo on jo nyt parempi. Ostin nettivalmennuksen eilen ja samantein nousi ahdistusmaximus kun ruokavaliota luin ja foorumilla kävin. Mä en tajua kuinka mä siihen TAAS haksahdin.. Ruokavaliossa ja foorumissa itsessään mitään vikaa ole, vaan mun päänupissa. Olen aikaisemminkin ollut mukana ja jossain vaiheessa iskee se, että ruoka ja syöminen pyörii liikaa mielessä ja oravanpyörä on valmis. Nyt se iski heti.
Noh, olo keveni heti kun päätin etten lähde mukaan siihen 🙂

Tämmöinen sun ”nettivalmennus” mua ei taas ahdista yhtään 🙂

Sullahan meni ihan hyvin! Pääasia on just ettei vedä monen päivän tai pahimmassa tapauksessa viikkojen överiputkea 😉 Nyt vaan sit omalla kevennetyllä ruokavaliolla ja luotat itseesi jos liian tarkat ohjeet ahdistaa! 🙂 Täällä mä taistelen samaan malliin ja kirjoittelen!

Vastaa

Jep, mukana! Tultiin just miehen kanssa takaisin Floridasta ja hävettää myöntää että tuli syötyä kyllä ihan miten sattuu.. Yhteisenä lupauksena sit meinattiin korjata ruokavalio ja alkaa liikkumaan yhdessä. 🙂

Mukana , ehdottomasti.

Loppu makeille, suolaisille herkuille. Nyt sinne juhannukseen saakka. On tullut ihan liikaa herkuteltua, n. 7 päivänä viikossa…. Jo jonkin aikaa. Täytyy vaan muistaa kuinka hyvä olo on ’kevyempänä’! ☺️
Tsemppiä meille! Nyt iltaan töihin.

Saatiin sen verran laitettua pihasuunnitelmaa uusiksi että kolme pitäisi mahtua kun yksi on tuollainen hillittykasvuinen 🙂 Saa nähdä miten onnistuu istutus! Mansikoista en tiedä, olivat nimellä parvekemansikka ja ihan laatikoihin mietin et laitan, enpä tullut kysyneeksi onko monivuotisia.

Vastaa

Messissä minäkin!
Lähetään just paria päivää ennen juhannusta Kiinaan. Oishan se kiva siellä olla edes se eka päivä suht fittinä ku sit tulee varmaan koko kaks viikkoa maisteltua kaikkea uutta. 😀

Jee, meitä on varmasti siis enemmänkin! Kaikkihan nyt haluaa olla juhannuksena edes aavistuksen keveämpiä 😉

Vastaa

Omenapuun istuttamisessa on joku ihme juttu – se vain tuntuu ”oikealta”. Viime kesänä istutin (rivarin) takapihalle kaksi pilariomenapuuta. Toiveissa oli että josko parin vuoden päästä saisi ensimmäisen oman ompun. Loppukesästä oli iso yllätys, kun huomasin toisessa kaksi isoa omenaa. Hyvä kun pieni varsi jaksoi ne kantaa. Toinen oli ujompi – ei kehdannut vielä satoa antaa. Eikä ne kaksi maailmaan tulluttakaan mitään ihan herkkuomppuja olleet, mutta pitihän oman tarhan sato syödä – hitaasti ja hartaasti 🙂

Se on kyllä hienoa et valikoimaa on niin et pieniinkin pihoihin on vaikka mitä! Hauskoja nuo pilariomenapuut! =) Saat varmasti tänä kesänä jo useamman! 😉

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *