Kategoriat
Yleinen

Pihatuloksia

SAMSUNG CSC

Sain viime vuonna blogiin lukijalta vinkin istuttaa pihaan magnolioita sillä asutaan näin etelässä. Kävin tsekkaamassa ihan missä postauksessa asiasta puhutaan ja se oli huhtikuuta kun kirjoitin Pihasuunnitelmia. Sen jälkeen vielä rapattiin talo ja vasta loppukesästä saatiin laitettua pihakivet. Taisi olla loka- tai marraskuuta kun oli sen verran valmista että kylvettiin nurmikko viimeisimpäänkin kohtaan joka ehti lähteä onneksi hyvin kasvamaan ennen talvea. Tuon huhtikuun postauksen jälkeen vuodessa on tapahtunut paljon. Kaikki viime vuonna istuttamani pensaat ja kasvit ovat lähteneet kasvamaan ja tällä viikolla ensimmäinen istuttamani kukka puhkesi kukkaan. Pitkällä ei kesässä vielä olla mutta ajattelin esitellä nyt istutusten ensimmäisiä pihatuloksia.

SAM_8103
huhtikuu 2015
SAMSUNG CSC
toukokuu 2016
SAMSUNG CSC
huhtikuu 2015
SAMSUNG CSC
toukokuun 2016 ensimmäinen kukka

Odotin sitä jännittyneenä. Tarhamagnolian pajunkissamaiset kukinnot pullistuivat pullistumistaan tämän viikon aikana. Rujossa varressa ei näkynyt yhtään lehtiä mutta valtavan kokoisen samettisen kuoren sisältä alkoi pilkottaa valkoista. Vielä torstain sain odottaa kunnes perjantaina pitkän lämpimän päivän puolessa välissä ensimmäinen kukinto puhkesi kukkaan. Nyt lauantaina kukkia on viisi ja niiden tuoksu on aivan satumainen. Tarhamagnoliani on lumonnut minut täysin <3 Kyseinen yksilö on Magnolia x loebneri ’Merrill’. Siitä kasvaa 3-4 metriä korkea ja sen kukkien väri on valkoinen. Merrill pitää aurinkoisesta paikasta eikä sille luvata menestymisvyöhykkeitä Suomesta joten sen voisi talvisin suojata pakkaselta.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Tarhamagnolian lisäksi meillä on pensasmagnolia mutta se kukkii noin kuukautta myöhemmin. Magnolia sieboldii menestyy Suomessa vyöhykkeillä I-II ja siitä kasvaa matalampi 1,5-3-metrinen pensas. Tällä hetkellä tarhamagnoliani vasta kasvattaa silmuja mutta kyllä se hengissä on sillä ne ovat pikkuhiljaa osoittaneet elon merkkejä. Jäämme jännityksellä odottamaan millaiset kukat pensaaseen tulee.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Talon kapealla sivulla on nurmikaistaleen lisäksi hyötykasveja. Olen istuttanut marjapensaita yhteensä kuusi. Ne olivat niin pitkälle loppukesään istutusastioissa ja pusseissa, että pelkäsin niiden jo kuolleen joten vihertäminen on positiivinen yllätys. Punaherukoita on kolme ja mustaviinimarjoja kolme. Otin tarkoituksella hieman eri lajikkeita jotta edes joku lähtisi tuottamaan marjoja ja onnistuisi kasvamaan.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Talon etupihalle tuli kirsikkapuu ja sen paikka on aika varjoinen. Etupihalle paistaa vain aikainen aamu- ja myöhäinen ilta-aurinko joten kirsikkapuu ei vielä edes kuki. Kirsikkapuun kaveri aurinkoisella takapihalle on edellä silmujen koossa. Etupihalla on Leningradin musta ja takapihalla Madisson Roosa, joiden ero on tummissa ja toisella punaisissa marjoissa. Molemmat ovat makeakirsikkalajikkeita joten en malta odottaa saanko tänä kesänä jo ensimmäisiä oman pihan kirsikoita sillä nämä ovat niitä herkullisen makuisia mitä toreillakin myydään.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC
Madisson Roosa

SAMSUNG CSC

talo huhtikuussa 2015
talo huhtikuussa 2015
SAM_1515
talo elokuussa 2015

Omenapuut eivät ole heränneet talvesta yhtä nopeasti kuin kirsikat mutta pian nekin tulevat. Joka päivä näyttävät jo erilaisilta kun vihreää tulee enemmän ja enemmän. Puiden hiirenkorvia on aivan mahtava seurata ja olenkin ollut kamera kiinni oksissa lähes joka päivä. Miten sitä voikaan olla niin innoissaan itse istuttamiensa puiden kasvusta? Tämä pieni pihanlämpäre on minulle niin rakas ja täällä asuminen on vain vahvistanut sitä tunnetta että olen aina kokenut olevani omakotitaloasuja. Kaupunkipihamme on kompakti mutta se fiilis, kun saan toteuttaa näitä unelmia on aivan mieletön. Olen niin onnellinen tässä talossa ja pihassa.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Ihan pensasaidaksi ei marja-aroniaa vielä tunnista mutta kun sen kasvaa, voi sen joku vuosi sitten leikata muotoonsa. Se kiertää talon reunaa kujan puolelta kivireunuksen kanssa ja tuo lähivuosina pihaan kauniin reunuksen. Sen kasvuakin maltan odotella, sillä mikäpä tässä on kiire mihinkään valmiissa kodissa jota rakastan päivä päivältä enemmän. Nousevissa kasvissa on jotain voimaa minkä vuoksi toukokuu on lempikuukauteni kaikista. Kun luonto herää ja kukat puhkeavat kukkaan tulee tunne, että mikä tahansa on mahdollista ja minäkin elän.

SAMSUNG CSC

13 vastausta aiheeseen “Pihatuloksia”

Oi, miten kaunis piha ja talo teillä. Erityisesti tuo etupiha näyttää aivan mahtavalta – hauskat ennen ja jälkeen kuvat!

Kiitos <3 Ennen ja jälkeen kuvat ihan mistä tahansa edistyksestä on aina hauskoja 😀

kauniilta näyttää niin talo kuin pihakin. Jäin miettimään että eikö teillä ole lapsille mitään puuhaa pihalla? Keinuja, hiekkalaatikkoa, leikkimökkiä tms. Aurinkoisia kevätpäiviä sinne! 🙂

Viime kesänä oli uima-allas ja sellainen hankitaan varmasti tänäkin vuonna 🙂 Muuten piha on niin pieni et ei taida leikkimökkiä tai keinuja mahtua. Meillä on onneksi suuri leikkipuisto ihan näköetäisyydellä, oisko 150 metrin päässä ja sieltä löytyy kaikki keinut, liukumäet ja kiipeilytelineet. Ei näitä paljon omassa pihassa enää pidättele 😉 Ihania kevätpäiviä sinne takaisin!

Katsos tälle puutarhalle oli oma postaus 🙂 Mun vinkistä vielä tuli noin komea puu. Minulla on suomalainen Vanha Rouva- mangolia joka näyttää ettei selvinnyt… oli vielä 50e. Tuota leningradin mustaa on myös, siinä ei vihreetä näy (ainakaan vielä) mutta kristiinassa näkyy. Makeakirsikoita siis ja tämä Oulun seudulla. Jospa tulisi edes yksi makeakirsikka. Paitsi jos se toinen kuoli niin sitte ei oo pölyttäjää.

Kiitos Anniina vielä vinkistä 🙂 On se ihanaa että on näin upeat lukijat jotka osaa antaa hyviä neuvoja <3 Todella harmi jos sun magnolia ei selvinnyt talvesta, itku 🙁 Tämä on niin riskipeliä. Toivotaan että molemmat kirsikat alkaa kukkimaan samaan aikaan 🙂 Mä oon huolissani kun mulla alkoi toinen kukkimaan ja toisessa ei oo vielä mitään 😀 Milläs mä nyt kans pölytän!

Eiköhän se kukinta ole osittain ainakin samaan aikaan kun molemmat ovat makeakirsikoita 🙂 Happamat kukkii myöhemmin, se on ainakin yksi syy miksei ne pölytä toisiaan. Jokos teillä on luumupuu 😉 Makea tietenkin, kuten Pietarin lahja + sille joku pölyttäjä. Taitaa loppua tila kesken, no mökille sitte vaikka 🙂

Jes, nyt ne kukkii molemmat! Ja luumupuun haluaisin kyllä vielä, mutta en tiedä mihin se mahtuisi. Pitää vielä vähän katsella pihaa sillä silmällä 😉

Ihan uteliaisuuttani kysyn, millaisella koneella nuo kapeat/pienet nurmikkopläntyt niitätte ? Ilmeisesti joku sähkötrimmeri, kun tavallinen ruohonleikkuri ei taida noihin kiveyksien ja pensaiden väliin mahtua. Onko tuossa hyötymarjapensaiden vieressä kulkevalla hiekkatiellä paljonkin liikennettä ? Marjat ovat aika äkkiä hiekkapölyn peitossa, ja niitä pesemättä syövällä hampaat kolmikulmaiset ;)… Omalta pihalta raakkasin marja-aronia-aidan muutaman vuoden kokemusten jälkeen. Ei vain toimi lapsiperheessä, ainakaan meillä, varsinkaan silloin kun marjat kypsyvät. Karisevat aika herkästi maahan, ja jos lähellä kulkureitti, marjamönjää kantautuu kengissä lattioille, eikä muuten lähde pinnoilta millään tuo aronian väri, ja entäs ne lasten vaatteet marjatahroineen… Ei ole ikävä, vaikka sinällään ihan OK pensaana, mutta noiden marjojen takia sai meiltä lähteä.

Ihan oikeassa olet eli meillä on sellainen sähkötrimmeri 😀 Ostin sen miehelle joululahjaksi ja ollaan juuri päästy käyttämään sitä kun ruoho tarvitsi ensimmäisen kerran leikata. Se on Black&Deckerin 3 in 1 timmeri ja sitä voi käyttää trimmaamiseen, reunanleikkuuhun (ne kivet) ja alustan kanssa nurmikkojen leikkaamiseen. Oikea pikkupihojen unelma 🙂 Olin niin innoissani et löysin tuollaisen kun selailin ruohonleikkureita. Laitan linkin kuvaa jos joku muukin on kiinnostunut:

http://www.blackanddecker.fi/gardentools/productdetails/catno/STC1820CM/

Tuohon hiekkatielle tulee asfaltti ja se ei vie mihinkään eli tiellä ei ole läpiajoliikennettä lainkaan. Se loppuu tuohon magnoliapuskien paikkeille ja tosiaan sitä käyttää ainoastaan meidän naapuri kun ajaa pihaansa. Naapuritalo näkyy parhaiten tuossa blogikuvassa talon edestä missä lukee kuvatekstinä: talo huhtikuussa 2015. Siinä näkyy muuten sekin et mihin asfaltti viime kesänä vedettiin. Se tulee pian tuolle puuttuvalle pätkälle myös. Toivottavasti ei sitten kun satoa alkaa tulemaan ole marjat ihan hiekassa 🙂

Oliko teillä pensasaita koriste-aroniaa vai marja-aroniaa? Meillä tulee koriste-aroniaa jolla on pienemmät marjat ja se on siksi suosittu pensasaitana. Päädyttiin siihen erinomaisen leikkaamisominaisuuden vuoksi ja sen, että pensas pysyy siten kapeana ja on silti tuuhea. Ehkä leikkaamisella voisi ehkäistä liian suurta marjasatoa? Täytyy nyt vain toivoa et ei tule liikaa sotkua kun vaihtoehtoja tuntui olevan aika vähän. Jos ihan kamalasti tuottaa marjoja ja sotkee niin en tiedä mikä aita sitten laitetaan :/

Ihana on piha jo nyt ja vaan upeammaksi tulee kun istutukset hieman kasvavat. Oon kyllä sulle kateellinen tuosta magnoliasta, meidän leveyspiireilla se ei menesty, valitettavasti 🙁

Se on kyllä, että kasvillisuus muuttuu niin paljon riippuen leveyspiireistä. Minä myös odotan että istutukset kasvaa. Nyt on niin tyhjää vielä kun kaikki ovat vasta taimia. Toivottavasti mahtuvat vielä tulevaisuudessa pihaan 😀 Ihanaa puutarhanhoitoa sinne magnolioiden puutteesta huolimatta <3

Kiitos ihanasta blogista! Oon vasta alkanut juttuja seuraamaan ja hyvin samojen juttujen kanssa painin itsekin. Mullakin on tänä kesänä jo toista vuotta vähän hyötypuutarhaa yms. istutuksia ja käyn kyllä päivittäin tsekkaamassa paljonko sieltä kasvettu edellisestä päivästä 😉 Teillä on aivan mielettömän kaunis koti ja piha! Ihan inspiroituu itsekin, josko meilläkin alkaisi joskus tuo piha tuosta valmistumaan!

Kommentit on suljettu.