Kategoriat
Lifestyle

Tarmoa täynnä

Valmiina arkeen

Siitä alkaa olla neljä viikkoa kun oli itsenäisyyspäivä ja meidän perhe jäi varhennetulle joululomalle. Aika meni loppujen lopuksi nopeasti ja mies onkin palannut töihin heti välipäiviltä ja lapsilla koulu alkaa ensi maanantaina. Tänään kaupassa käydessä iski sellainen olo, että tästä se arki alkaa ja olen kyllä siihen ihan valmis. Lapsilla on ikävä jo päiväkoti- ja koulukavereita eikä tuohon ensi viikon alkuun olekaan enää paljon aikaa. Harrastukset ja arki muutenkin pyörähtää käytiin kaikki yhtä aikaa. Itse menen nyt perjantaina meidän kuukausittaiseen palaveriin Eastoniin ja oma lomani loppuu siihen. Jatkan edelleen Keskolla Eastonin juttujen parissa aiempaan tapaan, mikä sopii mulle erinomaisesti koska voin tehdä sitä työtä oman aikatauluni mukaan kotoa käsin eikä palavereihin ole pitkä matka. Pieniä lisäyksiäkin sain tälle vuodelle työnkuvaan mutta tuntimääräni on sen verran maltillinen, että voin hoitaa kaiken myös vauvan tultua. Olen ennenkin tehnyt töitä toiminimeni kautta myös äitiyslomat ja jatkan samalla tavalla tälläkin kertaa sillä saan onneksi tehdä töitä omaan tahtiini.

Nyt menen laittamaan lapset ja yökyläkaverin nukkumaan, sillä olen herännyt suhteellisen aikaisin hieman huonosti nukutun yön jälkeen. En tiedä oliko se tuo myrsky joka valvotti mutta kukuin yöllä hereillä moneen kertaan. Toivottavasti ensi yönä uni tulee paremmin niin aamulla ei tarvitse yhtä paljon kahvia!

Joko teillä on arki alkanut vai olitteko lomalla pyhien aikaan?

5 vastausta aiheeseen “Tarmoa täynnä”

Miten toiminimellä tehty työ vaikuttaa äitiyspäivärahaan? Tuleeko siitä joku paperirumba vai miten ilmoitukset tehdään. Mun ystävä on kampaaja ja raskaus aluillaan ja miettii voisiko tehdä vähän töitä myös äitiysvapaalla, mutta ei haluaisi mitään hankalaa byrokratiaa. Sunnuntaisin voi vissiin tehdä töitä ilman erillistä ilmoitusta, mutta päivärahapäiviltä varmaan pitää jotain kelaan ilmoittaa.

En tiedä miten se menee jos tekee vain sunnuntaisin. Ilmeisesti pitää sitten kuukausittain täyttää joku lomake, että milloin on niitä töitä tehnyt. Oon itse nostanut aina minimiä ja tehnyt töitä samalla eli tavallaan en ole voinut ikinä kunnon äitiyspäivärahaa nostaa kun tuloja on ollut yrityksen kautta yhtä aikaa. Jos joku on työskennellyt vaan noita sunnuntaita niin saa vinkata tähän!

Vastaa

Eli sunnuntait/arkipyhäpäivät voi tehdä yrittäjänä töitä, ilman että vaikuttaa äitiyspäivärahaan. Muina päivinä tehdyt työt ilmoitetaan Kelaan Kelan sivuston kautta, ja noilta päiviltä jolloin töitä on tehnyt (ma-la), saa vain matalimman äitiyspäivärahan. Eli töiden teko kannattaa periaatteessa ajoittaa joko sunnuntaille, tai sitten mahdollisimman paljon saman päivän sisälle hommaa, jos tekee arkena. Ja toki puhelimeen/sähköpostiin vastaaminen tms muu pieni juttu on sallittua hoitaa minä tahansa päivänä, täytyyhän firmankin pyöriä. Toki ei sitä kukaan voi tietää, jos kotoa käsin työskentelee, että milloin hommat on tehty. Muunlaisissa töissä eri juttu. Itse ilmoitin Kelaan kuitenkin ne päivät, jolloin kokonaan olin töissä vanhempainvapaan aikana.

Hei, kaikki työskentelypäivät tosiaan pitää ilmoittaa kelaan paitsi jos tekee töitä arkipyhinäja sunnuntaisin niin niillä ei ole vaikutusta etuuteen. Työskentelyssä ei ole mitään vähimmäis aika rajaa eli periaatteessa puheluiden ja sähköpostien hoitaminen myös pitäisi ilmoittaa työpäiviksi. Mikäli nostaa minimi etuutta niin toki saa sitten vapaasti työskennellä. Mutta jos nyt ei joka päivä töitä tee niin silloin kannattaisi nostaa tuloihin perustuvaa etuutta ja ilmoittaa työpäivät. Se on aika helppoa netin kautta.

Muistaakseni Kelasta itse tarkistin, niin tietenkin voi puhelimeen vastata. Vastaus sieltä oli, että hyvin vähäistä hommaa voi tehdä( ts. alle tunti päivässä)Menisipä naurettavaksi ellei voisi? Ei minulla ainakaan ole edes erikseen omaa ja työpuhelinta, vaan sama numero. Etenkin jos firmassa on työntekijöitä, niin ei yrittäjä voi olla tavoitettavissa yhtenä päivänä viikosta, ja muuten luuri kiinni… mutta toki jos varsinaista työtä hoitaa, on ammatti jossa vaikka asiakastapaamisia tms. niin toki sitten on ilmoitettava. Ja muissa yhtiömuodoissa voi nostaa palkkaa itselleen (esim oy), ilman että vaikuttaa äitiyspäivärahaan.. kunhan ei tee töitä:D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *