Kategoriat
Yleinen

Nyt kannattaa valmistaa sima!

SAMSUNG CSC

Vappu on viikonloppuna ja vielä ehtii hyvin valmistaa itse tehdyn perinteisen siman. Simaa voi valmistaa kahdella tapaa, eli niin että se käy jääkaapissa viikon tai huoneenlämmössä kolmisen päivää. Huomenna tiistaina on parasta laittaa sima tekeytymään mikäli haluat nauttia sitä jo lauantaina eli vappuaattona. Keskiviikkonakin ehtii vielä sunnuntaiksi mutta näissä tapauksissa pitää tosiaan antaa siman käydä huoneenlämmössä koko aika myös pullotuksen jälkeen. Simaa varten tarvitset sitruunoita, fariinisokeria, taloussokeria, hiivaa, rusinoita ja vettä.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

PERINTEINEN VAPPUSIMA

4 l vettä
250 fariinisokeria
250 g taloussokeria
1-2 sitruunan mehu
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
sokeria, rusinoita

Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Lisää loput vedestä sekä sitruunamehu joukkoon, anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita nesteeseen. Anna käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk. Pullota sima. Lisää pulloihin 1 tl sokeria ja muutama rusina.

Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia.

Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä valmistumisaika on noin viikko, huoneenlämmössä noin 3 päivää. Säilytä valmis sima viileässä ja käytä viikon kuluessa.

Tuplaamalla ohjeen (käytä hiivaa 1/4 tl) saat riittävästi simaa suurelle vappuseurueelle! Kiitos tästä reseptistä DanSukkerille, joiden sivuilta löysin tämän. Siellä oli myös hieno video siman valmistuksesta. Itse tein ohjeen tuplamääränä että siitä riittää mökille mukaan.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Mä pääsen huomenna pullottamaan siman, sillä valmistin sen tänään. Laitoin itse neljän ison sitruunan mehun tähän tuplamäärään sillä en raastanut kuorta mukaan ollenkaan. Kaikki viime kesän mansikkamehut on juotu niin lasipullotkin ovat kaapissa tyhjillään sopivasti. En tähän postaukseen saa vielä kuvaa valmiista simasta mutta voin loppuviikosta lisätä sellaisen seuraaviksi vuosiksi odottamaan. Tässä viime vuodelta siskoni valmistama sima ja munkit.

SAM_9740

En oo itse koskaan valmistanut simaa ”omassa kotona” kuten sanotaan vaan olen aina juonut isäni valmistamaa simaa vappuisin. Muistan jo lapsuudesta sen kun sitä tehtiin ämpärillinen ja odotettiin kuin kuuta nousevaa että rusinat pompsahtavat pintaan. Silloin pullon sai avata. Parasta sima on aivan jääkaappikylmänä ja kun viime vuonna ostin sitä yhden pullon vapputorilta 4,5 euron hintaan en voinut olla tekemättä sitä itse tänä vuonna. Nyt sitten vain odotellaan 🙂 Toivottavasti onnistuu!

Aiotteko te valmistaa simaa itse?

SAM_9732

9 vastausta aiheeseen “Nyt kannattaa valmistaa sima!”

Luin hyvän kevennysvinkin, että lasilliseen simaa voi laittaa puolet vissyä ja maistuu ihan samalta. Tiedä sitten kun en ole kokeillut 🙂

Vastaa

Mulla on ollut tarkoituksena tehdä joka vuosi, aina silloin tällöin on unohtunut. Viime vuosi jäi välistä, ja teini-ikäinen esikoisemme olikin käynyt eilen hakemassa koulun jälkeen omilla pennosillaan kolme sitruunaa, paketin kuivahiivaa ja fariinisokeripussin. Poika halusi varmistaa, että tänä vuonna sitä simaa tehdään. 😀 (olin niin kiltti, että annoin hänelle pennosensa takaisin)

Tuossa aamusta sain sitten ämpäriin sen 8 litraa simaa. Nyt kun mulla on tässä melkein kolme viikkoa lomaa, niin ehtii rauhassa tehdä näitäkin juttuja. Rusinoita pitäisi vielä hommata, mutta sen ehdin huomennakin.

Ihanan symmpistä, että poika on hakenut tarvikkeet 🙂 Ja niitähän ei paljon edes tarvitse joten helppo resepti. Toivottavasti tulee maistuva sima! Mukavaa vappua koko perheelle <3

Vastaa

Joka vuosi teen itse siman tuola samalla ohjeella, tosin käytän koko sokerimäärän pelkkää fariinia. Joskus tullut ostettua kaupan valmista simaa mutta eiän se maistu simalta ollenkaan! Itse valmistan siman huoneenlämmössä jotta se on nopeammin valmista juotavaksi 😀

Minä tein ihaniin lasipulloihin vuosi sitten ja yksi pulloista räjähti koska paine kasvoi liian suureksi. Toki minulla oli ehkä liikaa hiivaakin. Mutta kannattaa availla noita korkkeja ettei paine tosiaan kasva liian suureksi. Ja mikäli jostain onnettomasta syystä pullo hajoaa, olisivat sellaisessa paikassa, ettei lapset eikä koirat pääse lähelle. Mutta on se itse tehty sima vaan hyvää 🙂

Mä luin samanlaisia tarinoita niin jätin korkit hieman auki. Todella pelottavaa että pullo räjähtäisi! Toivottavasti onnistuu silti 🙂

Vastaa

Olen valmistanut simaa joka vuosi lasten syntymän jälkeen. Mun valmistus tapa on sitruunasta kuoritaan kuori, otetaan valkoinen sisus pois ja sitruunan hedelmälihat ja mehu kaikkineen ämpäriin myös ne kuoret ja muuten samat fariinisokerit yms. Se valkoinen sisus tekee simat kitkerän makuisen. Munkkeja en ole koskaan tehnyt kotona, ihan sen vuoksi etten uskalla ettei öljy syty palamaan. Ehkä nekin pitää joskus kokeilla tehdä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *