Kategoriat
Lifestyle

Tennarit on varma kevään merkki

Pääsiäisestä kohti kevättä

Fiilistelin tässä ensi viikkoa jolloin on pääsiäinen ja löysin vanhoja blogikuvia pääsiäisenä taikomistani herkuista. Mun suosikki jälkkäri pääsiäisenä on pehmeä pääsiäispasha mutta tämä blogista löytynyt resepti on kyllä upean näköinen. Kyseessä on maidoton keltainen pääsiäispasha.

Kevättä kohti mennään myös lasten kengissä, jotka vaihtuivat näihin nyt kun ei ole ollut enää kovia pakkasia. Pienin on käyttänyt vielä talvikenkiä mutta isommat ovat siirtyneet jo välikausikenkiin. Nuo Vikingin Gore-Tex kengät löytyi Mammuttimarkkinoilta ihan kohtuuhintaan ja näyttää todella hyviltä. Etenkin nuo vanhimman mustat puolivarrelliset on todella makeat. Itse en ole viitsinyt vaihtaa vielä tennareihin sillä omani ei kestä vettä mutta jos lämmin päivä tulee niin isken kyllä kohta sellaiset jalkaan.

Helsingissä lumen määrä on selkeästi vähentynyt vaikka välillä sitä tulee vielä uusi kerros. Lämpiminä päivinä lumi sulaa silmissä ja kun kelloja siirretään ensi yönä niin sekin muuttaa jo päivän kulkua kesäisemmäksi kun valoa riittää jo iltaan asti. Olen näistä muutoksista aivan fiiliksissä sillä olen sitä mieltä, että kevät saa jo tulla! Jospa sitä kohta pääsisi jo mökkeilemään.

Kategoriat
Ura

Kokeellisen osuuden isoin juttu

Gradukuulumisia

Mulla on meneillään gradussa nyt kokeellinen osuus eli teen itse tutkimusta, jonka olen suunnitellut ja vedän sen läpi itsenäisesti mutta ohjaajien valvonnan alla. Tutkimus on todella mielenkiintoista ja koska omani teen yliopistolle itse ehdottamastani aiheesta, olen saanut käyttää siihen paljon tutkijan vapauksia. Yritysgraduissa aihe voi olla hyvin rajattu yrityksen tarpeisiin eikä niissä ole itsellä ehkä niin paljon mahdollisuuksia vaikuttaa koeasetelmaan. Siksi olen iloinen, että lähdin rohkeasti ehdottamaan omaa ajatustani, sillä saan nyt tehdä juuri itseni näköisen tutkimuksen ja tutkielman.

Juuri nyt kokeessa on meneillään aistinvarainen tutkimus, joka suoritetaan valmistamillani olutnäytteillä. Näytteitä arvioi koulutettu raati ja huomenna on toistokokeen viimeinen kerta eli sen jälkeen aistinvaraisen tutkimuksen osuus on valmis. Alla on työsuunnitelmani tiivistelmä, teille ketä kiinnostaa lukea mitä tutkin.

Saccharomyces boulardiin vaikutus vehnäoluen aistiprofiiliin, mikrobiologiseen laatuun ja teknologisiin ominaisuuksiin

 

Olut on perinteikäs juoma, jota on valmistettu kautta aikojen. Oluen maltaat mäskätään ja maltaista valmistuu liukoinen vierre. Oluen paneminen hiivalla muodostaa siihen käymisprosessissa alkoholia, hiivan ja sokerin lopputuotteena. Perinteinen oluthiiva Saccharomyces cerevisiae on erinomainen raaka-aine mutta sen rinnalle kehitetty Saccharomyces boulardii tarjoaa uusia mahdollisuuksia. Probioottisen S. boulardiin käyttö oluthiivana on tuottanut mielenkiintoisen tuotteen, sillä sen oletetaan tuovan olueen terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Terveysväitettä ei kuitenkaan voida myöntää tuotteille, joissa on yli 1,2 % alkoholia. Oluen aistittavaa profiilia voidaan muokata raaka-aineilla kuten hiivoilla. Hiivojen yhdistäminen on mahdollista, ja näin voidaan saada sekä hyvät tekniset että aistinvaraiset ominaisuudet. S. boulardii hiivasta on tutkimustietoa ja se ehkäisee turistiripulia. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA ei ole toistaiseksi hyväksynyt yhtään spesifiseen probioottikantaan liittyvää terveysväitettä.

Kokeellisessa osuudessa tutkitaan tuotetta aistinvaraisin menetelmin. Aistinvarainen tutkimus suoritetaan koulutetulla raadilla yleistä kuvailevaa analyysiä käyttäen. Menetelmä kertoo näytteitä erottelevista tekijöistä. Koeasetelmassa on viisi eri näytettä joista kolme on valmistettu S. cerevisiae hiivalla ja kaksi S. boulardii hiivalla.

Mikrobiologisissa mittauksissa tutkitaan S. boulardii hiivalla valmistetun oluen probioottipitoisuus ja hiivan määrän muutos ajan kuluessa. Suolatestillä tutkitaan hiivan kykyä jatkaa kasvua suoliston kaltaisissa happamissa olosuhteissa ja lämpötestillä lämmönkestävyyttä ihmiskehoa muistuttavassa lämpötilassa. Teknologisista ominaisuuksista mitataan alkoholipitoisuus, sokereiden määrä, pH, sameus, kirkkaus ja väri.

Aistitittavia ominaisuuksia (haju, ulkonäkö, rakenne, maku) voidaan verrata kuluttajien ostovalintaa ohjaaviin tekijöihin ja katsoa löytyykö niistä yhtäläisyyksiä. Kuluttajatutkimus suoritetaan verkkokyselynä ja sillä selvitetään myös kuluttajien suhtautumista mahdollisesti terveysvaikutteiseen olueen.

Aistiosuuden jälkeen siirrostan näytteitä maljoille ja teen muut mittaukset. Sen jälkeen tulee kuluttajatutkimuksen vuoro. Kun kaikki on valmista teen yhteenvedon tuloksista ja toivon mukaan ennen ensi syksyä, on koko homma paketissa ja työ valmis. Tutkittavaa riittää mutta tähän mennessä, olen nauttinut joka hetkestä. Itsehän en ole mikään oluen asiantuntija joten olen oppinut työssä uutta todella paljon. Olen kiinnostunut terveysvaikutteisista elintarvikkeista ja siksi innostuin probioottihiivalla valmistetun oluen tutkimisesta. Jännittävää ja hauskaa hommaa.

Kategoriat
Uncategorized

Nuhainen olo ei kuulu suunnitelmiin

Pientä flunssaista oloa ilmassa

Viikonloppu meni taas äkkiä. Loppuviikosta kun kävin kaupassa niin ostin jo toista kertaa ihan lähiaikoina tuoreita mansikoita. Ne ovat olleet nyt usein tarjouksessa ja vaikka nämä eivät maistu aivan Suomen kesälle, niin tuovat ne silti tuulahduksen keväästä. Pian on kotimaistenkin marjojen kausi täällä kunhan lumet sulaa ja päästään muutama kuukausi eteenpäin. Jotenkin mulla on tästä keväästä sellainen tunne, että se menee nopeasti!

 

Yhteinen kesälomareissukohde

Kerron nyt meidän perheen varmistuneista kesälomasuunnitelmista senkin uhalla, että olen puhunut kuluttamisesta jo monessa postauksessa. Jotenkin täältä blogista jää aina pois se kun hamstraan vessapaperia halvalla Mammuttimarkkinoilta ja kun lasken pennejä Lidlissä. Kyllä täälläkin nimittäin lasketaan euroja hyvinkin usein ja mietitään mihin ne rahat eivät riitä. Sellaisista asioista vaan ei tule kirjoitettua, ja kun tiedossa on jotain arjesta poikkeavaa ja erityisen mukavaa on ne ihana jakaa.

Ensi kesänähän me saadaan pidettyä miehen kanssa yhdessä yksi viikko lomaa, jolloin voidaan mennä reissuun koko perhe. Pitkän googlailun tuloksena päädyttiin Sisiliaan, joka on houkuttanut siitä saakka kun käytiin Sardiniassa. Saaret ovat kuulema aivan erilaisia ja Sisiliassa ei olla käyty vielä vaikka Italia on lähellä molempien sydäntä. Kreikka on kiinnostanut jo pitkään mutta juuri nyt sinne ei löytynyt meille sopivaan aikaan kohdetta, joka olisi lyönyt laudalta tuon Sisilian. Kreikassa oli todella monessa kohteessa pikkukiviranta, joka ei tuntunut niin mukavalta ajatukselta pienten lasten kanssa. Tuo tämän kesän reissu tulee olemaan sokerina pohjalla, sillä se sijoittuu viimeiseen viikkoon ennen koulujen alkua eli siihen on vielä pitkä aika.

Toivottavasti tämä flunssainen olo talttuisi yöunien aikana, sillä ensi viikko on tuttuun tapaan sitä arkista haipakkaa, eikä sairastaminen kuulu suunnitelmiin. Oletteko te pysyneet terveenä? Ja kertokaahan, jos teillä on tiedossa jotain ihania kesälomareissuja. Minne meinaatte suunnata?