Kategoriat
Yleinen

Unihiekkaa etsimässä

SAMSUNG CSC

Oikein ihanaa sunnuntaita! Mä oon niin virkeä kun olla ja voi, kun oon saanut nukkua kaksi yötä kunnolla! Lasten mummi on ollut lomalla ja meidän isommat muksut painelivat mummolaan jo perjantaina ja ovat olleet siellä yötä koko viikonlopun. Sain blogiyhteistyönä testiin Nestléltä myös itselleni tuon Polar Loopin ja olen käyttänyt sitä nyt viikon. Aika karua tietoa tuo ympärivuorokautinen aktiivisuusmittari ja kello joka kertoo mm. paljonko olen nukkunut yössä ja mikä määrä siitä on levollista unta. Oon ollut ihan järkyttynyt! Viikolla nukuin kahdesta viiteen tuntiin joka yö levollista unta vaikka sängyssä olinkin jopa seitsemän tuntia. Ei ihme että väsyttää ja aamuisin on hankala saada jalkaa pohjaan. Uskon myös että painonhallinnan kannalta tämä on yksi tekijä mikä on ollut pahasti pielessä jo pitkään.

PhotoGrid_1423386987685
viikolla
PhotoGrid_1423387156260
viikonloppuna

Viikolla tosiaan levollista unta on tullut tuo kahdesta viiteen tuntiin ja voin kyllä kertoa että olossa aamulla huomaa eron. Aktiivisuusmittarista näkee myöskin moneltako olet herännyt yön aikana ja kuinka pitkään olet ollut jalkeilla: oletko pötkötellyt sängyssä vai ottanut ihan askelia. Otan esimerkiksi viikolta kaksi yötä jotka olivat hyvin erilaisia: keskiviikko -viikon huonoin yö ja torstai viikon paras yö (jos ei lasketa viikonloppua). Piirakkadiagrammi kertoo että keskiviikkona olen tuon mun yöunen aikana noussut kolme kertaa ja valvonut mm. 01.45-02.15, 02.30, noussut 04.30, valvonut vähän yli 05 saakka ja herännyt herätyskelloon 07.13. Ei ollut rapea fiilis ja kun heräsin niin päässä jyskytti jo orastava migreeni joka paheni aamupäivän aikana niin, että en pystynyt mihinkään ilman migreenilääkettä. Yöunta 2h35min josta levollista unta 2h6min. Ilmeisesti tuo niin pitkä hereilläolo yön aikana teki sen, että Loop ei laske heräämisen jälkeen jatkettua unipätkää enää yhtenäiseksi yöksi, ja näin ollen yön pisin yhtenäinen uni on tuo ilmoitettu parituntinen.

Screenshot_2015-02-08-11-26-45 Screenshot_2015-02-08-11-27-31

Torstaiyönä olen luultavasti imettänyt sängyssä kahdelta ja puoli viideltä tai käynyt korkeintaan vessassa mutta olen jatkanut unia samantien, eikä yöllä ole lainkaan valvomisjaksoja. Olo oli mainio ja mittarin mukaan levollista unta tuli 5h22min ja kokonaisyö on 6h45min. Olin aamulla niin pirteä että tein kotona pienen kuntopiirin jo ennen kello kymmentä!

Viikonlopun data kun lapsia oli hoidettavana vain yksi, on sitten jo oma lukunsa. Ruhtinaalliset seitsemän, kahdeksan tunnin unet josta levollista unta kuudesta seitsemään tuntiin. Siihen päälle rauhallinen aamu, lämmin kahvi ja ihanaa vauvaseuraa, joka kuolaa puruleluja lattialla tai vetää sikeitä tuon tuosta on kuin viiden tähden lepoloma Rivieralla. Miten nuo leikki- ja kouluikäiset ovat niin paljon kovaäänisempiä?!

SAMSUNG CSC

Se miksi yöunet jäävät meillä niin rikkonaiseksi ei ole täysin perheen pienimmän kontolla, vaan yksinkertaisesti se, että lapsia on useampi. Rytmit on hieman erilaiset ja kun vauva nukkuu jo yöunta, en itse saa vielä nukuttua kun on töitä tai stressiä. Yöllä kolmevuotias saattaa herätä vessaan ja tarvitsee apua ja joka aamu kello pärähtää vähän yli seitsemän laittamaan esikoista kouluun. Tuohon tosiaan päälle kaksi tai kolme yöimetystä tekee jo sen, ettei itselle sitä yhtenäistä pitkää unipätkää välttämättä jää. Nyt viikonloppuna kun nukuin yhdessä Amoksen kanssa ilman häiriötekijöitä tai aamuherätystä, oli melkein koko yö pelkkää valkoista 🙂 Syötin kolmelta ja seitsemältä ja sitten vielä pötköteltiin kello yhdeksään! <3 Ihanaa!

Screenshot_2015-02-08-12-10-49

 

Jo tästä yhdestä viikosta voin tehdä yhteenvedon, että mikäli viikonloppukin menee lasten kanssa samaan malliin kuin viikot niin väsymys on kyllä jatkuvaa. Se tekee olon tahmeaksi ja väsymystä yrittää korjata helposti syömällä hiilihydraatteja ja jotain makeaa. Valitettavasti se väsyttää vain entisestään ja kierre ei helpota. Tätä tietoa katsoessa kuitenkin ymmärrän, että onhan tämä pieni asunto, paljon lapsia ja rakennusprojekti verottanut jaksamista sillä niinkin tärkeä asia kuin yöuni ja lepo on aika heikoissa kantimissa. Nyt viikonloppuna olen ollut nimittäin taas kuin oma itseni kun olen saanut alle hyvät yöunet! Eilen näin ystävääni kahvilla, tein kotona lihapullia ja illalla lenkitin koiria pitkän reippaan lenkin ja sen jälkeen nukuin kuin tukki.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

 

Sitten aion palata asiaan kun saan mun lomavinkit kokoon kylpylälomalta! Jos susta tuntuu myös, että olisit loman tarpeessa niin mun kirjoittamat lomavinkit Saimaan Holiday Clubille löytyvät nyt heidän nettisivuiltaan TÄÄLTÄ! Kokosin sinne viisi mun kokemuksiin perustuvaa tärppiä liikunnalliseen lomaan! 🙂 Alennuskoodin voimassaoloa on pidennetty 15.2 saakka joten vielä ehtii varailemaan hiihtolomalle tai vaikka pääsiäiselle reissua. Koodilla TOOBIG saa -15 % majoituksesta Holiday Club Saimaalla kylpylähotellissa tai loma-asunnossa. Koodi on voimassa 15.2.2015 asti, matkustusaika 31.5.2015 asti. Alennuskoodi on osa blogiyhteistyötä Holiday Clubin kanssa ja meidän lomasta löytyy tarinaa enemmän kirjoituksessa Loma Saimaan sydämessä.

SAMSUNG CSC

Näyttökuva 2015-2-5 kello 18.34.31
Linkki lomavinkkeihin

Etenkin tuo viimeinen lause oli hauska poiminta mun blogista! Hohoo!

 

Mutta vielä tärkein: Kertokaahan; miten teillä nukutaan?

8 vastausta aiheeseen “Unihiekkaa etsimässä”

Hih, kiitos kysymästä. Olen tossa miettinyt, että viimeisem 5 vuoden aikana olen nukkunut kokonaiset yöunet ehkä 5 kertaa ja niistäkin 3 varmaan tämän raskauden aikana kun on ollut muutamia sikeäunisia kausia. Valitettava totuus on se, että meidän 5v herättää mut käytännössä joka yö pissahätäänsä ja pitää mennä auttamaan sitä pissalle (on niin sikeässä unessa että pissat menee pitkin seiniä muuten) joten todennäköisesti tulee aika monta vuotta vielä tämä jatkumaan. Mutta ihmeellisesti me naiset jotenkin siihen totutaan.

Sain itsekin ton Loopin joululahjaksi ja olen käyttänyt joitain kertoja, harmi että sitä pitää latailla niin usein ja on tietsikkaan liitettävä laturi (ei vissiin tähän ipadiin oikein saa liitettyä sitä). Mutta ihan hyvä vehje, omine puutteineen (miten niin lumitöistä ei kerry askelia? vaikka kuinka hikoilen… ja miten niin se ei rekisteröi urheilua ilman erikseen ostettavaa sykevyötä).
Kuntopiiri kuullostaa hyvältä. Itse oon sairastellut taas pari viikkoa ja just ajattelin mennä vähän kokeilemaan kahvakuulaa ja jumppakuminauhaa, josko olis senverran jo kroppa toipunut:)

Että paljon tsemppiä vaan sinne sun projektiisi:) Perässä tullaan:)

Iiris
http://aitikuosiin.blogspot.fi

Tutulta kuulostaa. Itse herään vaikka lapset olisivat mummolassa yökylässä niin silti yöllä ja mietin et tarviikohan keskimmäistä auttaa pissalle. Sit vasta tajuan et ei ole edes kotona! 😀

Toivottavasti olet tervehtynyt <3

Oih ja voih. kuulostaa liian tutulta noi valvomiset ja varsinkin se kun ei saa heti unta ja alkaa stressaa vielä enemmän sitä että pitäis nukahtaa nyt.. huhuhuhhh. Luojan kiitos ne ajat on takanapäin ja nykyään kun herätään niin nukahdan uudestaan heti ja aamulla en muista oonko heränny vaiko en. Sanoin joskus että maksan mitä tahansa että saan nukkua yöt hyvin, no nyt maksan joo sen parikymppiä noista ravintolisistä jotka takaa mulle hyvät yöunet ja on todellakin sen arvoista. Ikinä en tuu noista luopumaan 😀 Ei sitä voi edes kuvitella kuinka rankkaa on jatkuva valvominen.. Sit vasta kun itkien soitin neuvolaan että nyt en enää jaksa niin alkoi muutkin tajuamaan miten loppu ihminen voikaan olla 🙁

Univelka on kyllä huono kaveri! Huonon ajanjakson jälkeen osaa kummasti arvostaa kunnon unia 😉

Voi! Kuulostaa niiiin tutulta. Hyvistä yöunista haaveillen..
Mutta tuosta Loopista.. Miula on ollut se käytössä nyt puolisen vuotta ja tykkään siitä kovasti. Mutta tuosta unilaskurista en menisi takuuseen.. Miusta tuntuu ettei se aina ole ihan realistinen kun miettii omia heräämisiä ja lähinnä valvomisia ja Loopin näyttämää unilukemaa. 🙂

Ps. Edes kolmen lapsen perässä juokseminen ei välttämättä saa miula useinkaan mittarista 100% täyteen. Ja siis sillä pienimmällä tavotemäärällä, vaikka ravaan ympäri taloa kotihommissa, lasten kanssa ja lumityöt yms.

Kommentit on suljettu.