Kategoriat
Yleinen

Dieettikuulumisia

SAMSUNG CSC

Viime postauksessa kirjoittelin mitkä asiat ovat viime aikoina kiinnostaneet minua blogeissa. Sain siihen ja johonkin edelliseenkin kirjoitukseen kommenttia jossa toivottiin minun dieettikuulumisia ja juttua terveysrempasta. Magneettiaihe! Se on tietysti se kaikista mielenkiintoisin ja minun blogin luetuin aihealue kun kirjoitan painonhallinnan haasteista ja siitä miten milloinkin asian kanssa sujuu. Ymmärrän kyllä sillä aihe koskettaa aika monia meistä naisista joten ei siinä mitään.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Minäpä sitten kerron ihan rehellisesti. Viikko takaperin perjantaina palasin lomalta jonka aikainen ruokavalio oli erilainen kuin kotona. Aloitin tammikuun alussa Alku-valmennuksen mitä en halua sanoa dieetiksi vaan elämäntapavalmennukseksi. Se pohjautuu maidottomaan ja gluteenittomaan, aika simppeliin ruokavalioon johon ei einekset kuulu. Tammikuu meni aivan mielettömän hyvin ja olin todella innostunut siitä, että terveellinen ruokavalio vihdoinkin tuntui helpolta ja mielekkäältä keittiössä. Lopetin joulukuussa imettämisen ja senkin vuoksi melkein juhlin, että nyt kroppani on vain minun. Tammikuu oli taas innostus-Annan hurmoksen aikaa. Varoin silti kirjoittamasta blogiin laihdutuskuureista sun muusta, sillä en halunnut herättää suuria odotuksia teissä. Olin enemmänkin terveys-aspekti edellä, sillä halusin ihan aidosti kokeilla olisiko erilaisella ruokavaliolla kohdallani terveysvaikutuksia. En ole koskaan aiemmin kokeillut maidotonta ja gluteenitonta ruokavaliota. Herranjestas, minähän rakastan rahkaa, leipää ja jogurttia!

SAMSUNG CSC

Jonkunlaisen ajatustapamuutoksen myötä mulle itselleni laihduttaminen ei ole ollut tässä se itse asia. Toki kevyempi olo on varmasti suotavaa ja sen ansiosta niitä terveysvaikutuksiakin voisi tulla, joten sillä tavalla kilojen kariseminen on tietysti toive. Ei kukaan halua olla ylipainoinen! Siinä on kuitenkin vissi ero, rakastaako itseään sellaisena kuin on ja on onnellinen sisimmissään. Siihen paino (edes runsas ylipaino) ei ole aina sidoksissa. En välttämättä siis siinä mielessä vastaa ihan suomalaisnaisen oletustyyppiä, sillä meillähän ei lähtökohtaisesti ole hirmuisen hyvä itsetunto. Sen sijaan vastaan varmasti blogialalle ajautuvaa ihmistä joka ei pienestä hetkahda ja kestää kritiikin sillä itsetuntoa riittää sen sivuuttamiseen. Muuten olisi kamalat paineet olla ihannekunnossa blogikuvia varten. Toki myös hyvällä itsetunnolla vähän kirpaisee kun esimerkiksi tämän lomakuvan jälkeen heti kommenteissa haluttiin kertoa että olen massiivisesti ylipainoinen.

SAMSUNG CSC

Mutta takaisin itse asiaan eli tämän hetken kuulumisiin. Tuolla matkan lopulla palailin jo vähäherkkuisempaan ruokavalioon ja matkalta mukaan tarttui (onneksi vain) ylimääräinen kilo. Kotiintullessa söin vielä suklaata perjantaina ja lauantaina mitä olin himoinnut koko kuusi viikkoa vuoden alusta mutta jo sunnuntaina palasin maidottomaan ja gluteenittomaan ruokavalioon takaisin. Se tuntui tammikuussa niin helpolta, että halusin päästä samaan flow:hun takaisin. Yksi merkittävin ero nimittäin on ollut näläntunteessa ja siinä kuinka paljon tekee mieli syödä. Se on tuntunut normaalilta 🙂

SAMSUNG CSC

Kuitenkaan itse maidottomuus ja gluteenittomuus ei ole laihduttajan avain onneen. Sen sisällä voi hyvinkin tehdä valintoja, jotka ovat sokerisia ja ihan samanlaisia kuin ilmankin näitä kahta ruoka-ainetta. Alku-valmennuksen loputtua (kesti vain kuusi viikkoa) olen miltei huomaamattani palannut itselleni tyypillisempään ruokavalioon, joskin jogurtit ovat vaihtuneet Yosiksi ja leivät gluteenittomiksi. Siinäpä syy esimerkiksi siihen, että vaa’alla ei tapahdu yhtään mitään. Ruokailutottumusten muuttaminen on tosissaan hankalaa ja mun heikkous on ehdottomasti ”jogurtit” ja muut. Soijatuotteitakin olen ostanut Alku-valmennuksen päätyttyä joka ei suositellut soijaa ruokavalioon. Tässä esimerkiksi kuvia mitä olen ottanut viime viikon aikana, sillä ajattelinkin kirjoitella mitä maidottomia elintarvikkeita olen kokeillut.

SAMSUNG CSC
allergisille huom. tässä on käytetty ohramallasuutetta rakenteen saamiseksi. Ohramallasuute sisältää jonkin verran gluteenia, jota tuotteessa on noin 0.2-0.4%

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Kuvissa siis välipaloja ja herkkuja maidottomina mikä ei anna kuvaa kokonaisruokavaliosta. Huomenna on tulossa postaus jossa kerron viime viikon lämpimistä ruoista reseptien kera joten niistä lisää huomenna! Pääruoat ovat omasta mielestäni hyvinkin terveellisiä joten ei tässä huonostikaan ole mennyt.

Silti tunsin piston sydämessä kun nimenomaan toivottiin ”dieettikuulumisia”. En halua olla dieetillä, enkä ole näin väittänytkään. Olen varmaan ikuisen ristiriidan kehässä jossa vuorottelee se, että minä olen minä enkä jaksa tai halua olla se jolta odotetaan aina laihtumista. Sitten kuitenkin kirjoitan terveysrempasta ja siitä, että kaipaan itsekin kuntoon ja ilman muuta on odotettavaa että siellä ruudun takana toivotaankin niitä ”dieettikuulumisia”. Hankalaa olla nainen! 😀

SAMSUNG CSC

Mutta mitäpä siis tässä. Olen tänä vuonna syönyt paaaaljon kasviksia ja paaaljon vähemmän herkkuja kuin viime vuoden puolella samassa ajassa. Olen aloittanut salin ja taas unohtanut sen. Olen yllättänyt itseni sillä että olen ollut kahdeksan viikkoa (yhden viikon poikkeuksella) gluteenittomalla ja maidottomalla ruokavaliolla millä en alunperin uskonut pystyväni olemaan iltaan asti. Silti kiloja on karissut vain muutama, enkä kehtaa sillä juhlia koska enemmänkin olisi varaa tiputtaa. Jatkan kuitenkin vielä, sillä tosiaan niitä terveysvaikutuksia kaipailin ja voisi ajatella, että sellaisten huomaamiseen tarvitsee enemmänkin kuukausia kuin kaksi.

Sellaista tänne. Ihan hyvää siis, vaikkakin ilman dieettiä! 🙂

SAMSUNG CSC

7 vastausta aiheeseen “Dieettikuulumisia”

Eikös muutama karissut kilo 6-8 viikossa ole oikein hyvä? Minusta se sanonta siitä, että nopeasti pudotetut kilot tulee nopeasti takaisin on juurikin totta. Mä en ainakaan odota sulta mitään dieettikuulumisia, minusta sulla on erinomainen suunta. Vaikka rahkan ja gluteenin popsimisella sais painoa alas, pidemmän päälle voi saada muutakin kuten ärtyneen suolen tai muita vaivoja, kuten allekirjoittaneella viime vuosina. Vehnä ja ruis…nou nou! Tsemppiä:)

Hieno alku uudelle vuodelle sulla! Samaistun suhun niin monella tapaa! Ma kieltaydyn taysin laihdutuskuureista enka suostu hankkimaan kotiin vaakaa. Ylimaaraisia kiloja on mutta sen sijaan, etta vahtisin vaa’an lukemia ja antaisin (liian hitaasti pienevan) numeron pilata paivani, olen paattanyt kayttaa energiani johonkin muuhun. Syon terveellisesti arkisin ja valtan lisattya sokeria, viikonloppuna sallin itselleni kohtuudella makeaa. Kuntoilen saannollisesti ja kummallisesti sekin auttaa syomaan oikein.

Sa naytat hyvalta bikineissa! Ala anna ilkeiden kommenttien lannistaa. Kunpa makin joskus uskaltaisin bikineihin.

Ihana Anna! <3 Näinhän tämä juuri pitäisi olla, hyvää oloa ja itsetuntoa kiloista riippumatta!

Pienet kilot ja timmi kroppa eivät tuo kenellekään onnea jos korvienväli ei ole kunnossa. Päin vastoin, ihannekropan tavoittelussa voidaan pilata terveys alkaen vaikkapa kilpirauhasesta ja päätyen syömishäiriön puolelle. Tottakai jokainen saa tavoitella ja muokata vartaloaan oman makunsa mukaan, mutta sitä ei pitäisi tehdä sellaisen "sitten joskus x kilomäärässä kelpaan itselleni" ajattelun vallassa.

Anna, mielestäni olet ihana juuri sellaisena kuin olet! <3

mehumaija.blogspot.fi

Hei Anna,

On hienoa, kun olet pystynyt syömään terveellisesti. Mielestäni muutaman kilon pudotus tämän vuoden puolella on jo hyvä,sellainen lukema, joka on inhimillinen pysymään myös poissa. Kuten joku muukin oli jo aiemmin kommentoinut, nopeasti pudotetut kilot tulevat myös helpommin takaisin. Älä siis harmittele muutaman kilon määrää vaan ole ylpeä siitä 🙂 Pääasia, että syöt pääsääntöisesti terveellisesti, se on jo todella hieno saavutus.
ja ehdottomasti ei kannata välittää niistä ilkeistä kommenteista, näytät hyvältä! 🙂
Tsemppiä!
– Miia

Vielä haluaisin lisätä, että olen ehdottomasti sitä mieltä, että itsestään täytyy pitää sellaisena kuin on, ja itsetunnon on oltava kunnossa.

Mutta: ylipainoinen voi olla täysin sinut itsensä kanssa, ja silti haluta keventää. Ei laihduttaminen tarkoita aina sitä, ettei ihminen ilman sitä pitäisi itsestään tai että hänellä olisi huono itsetunto. Onnellinen, mutta ylipainoinen voi haluta vain elää terveellisemmin (mikä usein pudottaa jo itsessään painoa), ja sen vuoksi keventää ja keventyy. Silloin onnistuminen on varmempaakin.

Perimmäiset syyt ylipainoon ovat usein henkisiä (esim. normaalisti raskauskilot putoavat kyllä hiljalleen imetyksen aikana tai sen loputtua) ja useimmiten kai laihduttamisen onnistuminenkin on henkisestä puolesta kiinni. En vain ole varma, kuinka paljon sillä henkisyydellä on tekemistä varsinaisen onnellisuuden kanssa (väitän, ettei ole niin paljon kuin yleisesti uskotaan). Tällaista pohdintaa. 🙂

Ilman muuta eikä tekstillä ollut tarkoitusta tehdä vastakkainasettelua mikä on onnellista, mikä ei ja miten se vaikuttaa hyvinvointiin. En varmasti oikein osannut ilmaista itseäni mutta en osaa vain selittää sitä, että joskus minäkin haluaisin vain olla näin, ilman odotusta että haluaisin muuttua.

Kommentit on suljettu.