Kategoriat
Yleinen

Edullista kotiruokaa

SAMSUNG CSC

Kaupallinen yhteistyö: Siipikarjaliitto

Olen oppinut äidiltäni tekemään ruokaa isolle perheelle. Meidän seitsemänhengen perheessä ruokaa kului paljon, eikä päivällisestä jäänyt koskaan yli vaan kaikki jaettiin viimeistä murua myöten. Muistan kun lama-aikana meilläkin jaettiin jauhelihapaketti koko perheen kesken ja koko lapsuuteni ajan litran jäätelöpaketti siivutettiin seitsemään. Se joka jakoi valitsi palansa viimeisenä, joten leikkaaminen oli hyvin tarkkaa puuhaa -olihan se varmaa että itselle jäisi se pienin pala, joten erojen oli parempi jäädä mahdollisimman pieniksi.

SAMSUNG CSC

Tänä päivänä saan olla kiitollinen siitä, että lapsilleni riittää ruokaa. Noihin vuosiin kun perheessämme oli työttömyyttä ja koko Suomen taloudellinen tilanne oli vaikea, ei yltäkylläisyydestä ollut tietoa. Nyt ostan sen enempää miettimättä kaksi pakettia ”parempaa”jauhelihaa ja jääkaappi on lähestulkoon aina täynnä. Se ei ole itsestäänselvyys minulle ja osaan myös nuukailla ruoan kanssa jos siihen on tarvetta.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Yksi keino säästää ruokakuluissa on se, että tekee isomman satsin kerralla. Valmis ruoka kaapissa ei houkuta heräteostoksiin ja kun tekee paljon siitä voi aikuiset ottaa evääksi mukaan töihin tai kouluun. Pataruoat ja laatikot ovat edullisia ja ne maistuvat usein myös lapsille. Makaronilaatikko uppoaa meidän muksuille aina, eikä edes täysjyväpasta haittaa muita kuin miestä 😉 Itsehän rakastan täysjyväpastan makua ja rakennetta.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

LIHA-MAKARONILAATIKKO

800g täysjyväpastaa

800g paistijauhelihaa

2 sipulia

2 porkkanaa

1,5 litraa maitoa

5 luomumunaa

suolaa, pippuria, valkosipulirouhetta, provencen yrttejä

Keitä pasta suolavedessa al denteksi. Kuullota sillä aikaa porkkanat ja sipulit oliiviöljyssä ja paista heti perään jauheliha. Voit kaataa porkkanasipuliseoksen jo vuokaan odottamaan muita, kun se on valimis. Sekoita läpivalutettu pasta, liha ja kasvikset. Tee muna-maitoseos ja mausta se vielä. Kaada se makaroniseoksen päälle ja paista laatikkoa 200 asteessa noin puoli tuntia.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Luomumunat ovat kätevä tapaa sakeuttaa laatikot ja padat. Munat parantavat ruoan proteiinipitoisuutta ja ovat edullinen proteiininlähde. ”Luomumunissa on myöskin usein tavallisia munia kirkkaamman värinen keltuainen, sillä luomukanat syövät kesäisin myös ruohoa. Luomumunatuotannossa on yksityiskohtaiset vaatimukset muun muassa ruokinnasta, kasvatusolosuhteista ja lääkinnästä. Rehu sisältää kotimaisia viljoja: ohraa, kauraa ja vehnää. Valkuaislähteenä toimivat yleensä härkäpapu, herne ja luomusoija. Näiden lisäksi käytetään kylmäpuristettua rypsi- tai pellavaöljyä. Myös porkkanat ja heinä kuuluvat luomukanojen ruokavalioon ja toimivat samalla myös virikkeinä. Kaikki nämä raaka-aineet ovat luonnonmukaisesti tuotettuja.” Lähde: http://www.luomunasta.fi/luomu/

Jos ette aiemmin käyneet vielä, niin käykää katsomassa hauska ravintotieto-, kananmunien tuotanto- ja resepti-infosivusto:

http://tottamunasta.fi/

Miten teillä säästetään ruokakuluissa?

6 vastausta aiheeseen “Edullista kotiruokaa”

Meillä tehdään aina iso annos ruokaa kerralla jota sitten syödään monta päivää peräkkäin 🙂 Eineksiä emme syö lainkaan, raaka-aineet pyrimme ostamaan mahdollisimman käsittelemättöminä. Todella harvoin syömme kodin ulkopuolella. Siinä meidän talouden säästövinkit ruokaan 🙂

Ulkonasyömisen välttäminen tekee kyllä hyvän säästön 🙂 Joten sen huomaa varsinkin kun perhekoko kasvaa. Ravintolaan uppoaa helposti satanen! Hyvät vinkit sulla!

Vaikka meitä on perheessä vaan kaksi, minä ja mieheni, niin tehdään silti ihan normi ruokaa. Keittoja, laatikoita isoja satseja.. Ei vaan edullisuuden takia vaan myös siksi että ei tarvii joka päivä kykkiä keittiössä. Jää paremmin aikaa muuhun kun ei tarvii töiden jälkeen kuin lämmittää. 🙂
Ittellä yks lemppareita on kans makaroonilaatikko, mutta ei todellakaan muna-maito versio. Yöks! =D

Hyvä pointti on et aikaa säästyy! Sekin on ehdottomasti plussaa kun tekee paljon kerralla 🙂 Me tehdään joskus sellaista makaronilaatikkoa et laitetaan lihaliemeen ja koskenlaskijanokareita päälle, nam.

Meillä on pieni kahden hengen talous. Tän syksyn aikana on joutunut miettimään kuinka säästetään oikeastaan kaikissa kuluissa. Ruokakuluissa hyväksi havaitut keinot, ovat: käydään kaupassa 1-2 kertaa viikossa ja ehdottomasti kauppalapun kanssa, seurataan tarjouksia ja suunnitellaan viikon ruuat sen mukaan, myös hyvä säästö keino on kerätä marjat ja sienet pakkaseen talvea varten ja aina mökillä ollessa mies käy kalassa, viikonloppuna saatiin 5 haukea ja eilen tehtiin haukipullia. 🙂 Pyrimme jättämään valmisruuat, karkit, limut, sipsit yms kauppaan ja ostamaan mahdollisimman käsittelemättömiä ruokia ja nyt viime aikoina ollaan ostettu aika paljon luomua. Vaikka se on kalliimpaa niin voisin melkeinpä väittää, että se pitää nälkää paremmin poissa ja on paremman makuista. Myös ruuat ostetaan vähän kauden mukaan. Me ollaan tehty aika usein niin, että ollaan ostettu kilon jauheliha tarjouksesta, välillä se on k-kaupoissa 5,99€ ja kaveriksi iso kaali ja porkkanoita. Kotoota löytyy aina riisiä ja sipulia. Ollaan puolitettu jauheliha ja kaali ja tehty kaksi ruokaa, samoista raaka-aineista. Kaalilaatikko ja kaalikeitto. Laatikkoruokia ja keittoja valmistuu usein meidän keittiössä. Laatikkoruokia isännän helppo ottaa töihin evääksi ja keittojen maku vain paranee lämmittäessä. Makaronilaatikko meillä tehdään munamaitoon. 🙂 Nyt syksyn aikana ollaan leipäkuluissa säästetty, kun olen leiponut pataleipää tai tehnyt sämpylöitä. 🙂 Herkuttelu hetkiin meille käy hyvin hedelmät ja jugurtit. Jugurttien ostossa ollaan säästetty nyt monta euroa, kun ei olla ostettu yksittäispakattuja vaan litran tötsissä jugurtit.

Mäkin oon tehnyt pataleipää viime aikoina 🙂 Sämpylöitäkin voisi tehdä! Ihania säästövinkkejä sulla ja niin totta esimerkiksi tuo et keittojen makukin vain paranee lämmitettäessä.

Huomasin et S-kaupoissa on nyt meneillään ”Halpuutamme luomua” kampanja mikä on todella tervetullut 🙂 Helpottaa valintaa kääntymään luomun puolelle kun hintaero ei ole enää niin valtava! Tästä syystä meilläkin on ostettu aiempaa enemmän luomua.

Tsemppiä teille säästötalkoisiin ja kiitos hyvästä kommentista! 🙂

Kommentit on suljettu.